Promo banner

A+ A A-

MRV: Osuda pokušaja paljena džamije u Gradišci

medjureligijsko-vijece-bih-12-09Međureligijsko vijeće BiH najoštrije je osudilo pokušaj paljenja džamije Tekija u Bosanskoj Gradišci u noći 9/10. januara.

„Taj čin izazvao je uznemirenost među vjernicima islamske vjeroispovjesti i bacio sjenku na odličnu međureligijsku saradnju u ovoj općini", upozorio je glavni imam Islamske zajednice u Gradišci Zejnil Latifović.

Uz žaljenje zbog vandalskog čina, imam Latifović je rekao da je međureligijska saradnja u ovoj lokalnij zajednici veoma dobra, što dokazuje njihova zajednička osuda napada na vjerske objekte.

Tokom posljednja tri mjeseca zabilježeni su brojni napadi na objekte svih vjerskih zajednica u BiH, a međureligijskoj komisiji prijavljeno je 13 slučajeva.

„Napada nisu pošteđeni objekti nijedne konfesije. Imali smo napade i na katoličku i pravoslavnu crkvu, islamsku i jevrejsku zajednicu", ukazao je predstavnik Međureligijskog vijeća BiH Igor Kožemjakin.

Pokušaj podmetanja požara na džamiji Tekija najoštrije je osudio i načelnik općine Gradiška Nikola Kragulj, koji je rekao da ova događaj nema počlitičku pozadinu i predstavlja čin vandalizma pojedinca koji ima određene psihičke probleme.

Današnja posjeta džamiji u Tekiji organizirana je u okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH" koji je pokrenulo Međureligijsko vijeće BiH. 

(FENA)