Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Sabora IZ Bošnjaka u Njemačkoj

U prostorijama Islamskog kulturnog centra u Frankfurtu je 15. januara 2011. godine održana sjednica Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Uz prisustvo muftije Mustafe ef. Klance i mr. Mirsad ef. Kalajdžića, rukovodioca Ureda za Bošnjačku dijasporu, sjednica je polučila više nego dobre rezultate. Dugo pripremana dopuna i promjena Statuta IZBNJ je završena a nekoliko dodatnih korekcija i poboljšanja izvršena su još u toku sjednice. Važnost ove sjednice je bila i u tome što su usvojena Izborna pravila koja proizilaze iz novog statuta i prema kojima će biti održani naredni izbori kao i usvajanje Nacrta džematskog statuta.

sabor-izbnj-2011

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj ima pravni status udruženja građana (Verein) jer islam nije priznata vjera niti su islamske zajednice priznate vjerske zajednice u Njemačkoj, pa je neka viša organizaciona jedinica, u pravnom smislu, nemoguća. Zato je izrada statuta IZBNJ bio veoma zahtjevan proces u koji su bili uključeni članovi Sabora IZBNJ, članovi Mešihata i njemački pravnici. Specifičnost djelovanja IZ u Njemačkoj u pravnom smislu usložnjavala je i činjenica da je IZBNJ dio IZ u BiH i da želi da zadrži taj status a da važeći Ustav IZ ne tretira u posebnim odredbama rad IZ-a u dijaspori. Osim nadležnosti u općem smislu koje predviđa Ustav IZ u BiH, u pojedinim stavkama statuta IZBNJ nađeno je kompromisno rješenje kako bi se zadržala veza IZBNJ sa IZ u BiH u duhovnom pogledu. Statut koji je usvojen na spomenutoj sjednici, ostavio je dovoljno mogućnosti da Bošnjaci u Njemačkoj i dalje čuvaju svoje duhovne veza sa IZ u BiH ali i da slobodno djeluju u okviru pravnih normi u Njemačkoj. Predsjednik Sabora dr. Bernes Alihodžić je nakon usvajanja novog statuta naglasio da je time okončan proces izrade Statuta IZBNJ-Mešihat kao krovne organizacije svih bošnjačkih džemata u Njemačkoj. Krovna organizacija će i dalje djelovati pod istim nazivom tj. „Islamische Gemeinschaft der Bosniken in Deutschland- Zentralrat e.V. (Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj- Mešihat) a novo sjedište Zajednice će biti u Offenbach am Main.

Zadnjim korekcijama i usaglašavanjem nekoliko tačaka Izbornih pravila i usvajanjem ovog važnog pravilnika, ostvareni su uslovi za provođenje izbora u IZBNJ. Kandidiranje u izbornom-kandidacionom procesu će biti obavljeno na pet regija/medžlisa a kandidacione liste će biti odvojene. Budući kandidati za članove Mešihata će moći da se kandiduju samo za jedno rukovodeće mjestu u Mešihatu. Izborni proces koji počinje 28.02.2011, do kada svi članovi/džemati IZBNJ trebaju da izmire svoje obaveze prema krovnoj organizaciji da bi mogli ostvariti svoje kandidaciono i glasačko pravo, trajat će do 30.04.2011. Izbori u Saboru IZBNJ trebaju da budu završeni u junu mjesecu.

Pored ova dva dokumenta Sabor je usvojio i Nacrt jednoobraznog džematskog statuta za sve džemate IZBNJ koji je ponuđen džematima na usvajanje kako bi se napravila preglednija slika statuta u džematima IZBNJ. U završnom dijelu sjednice je Izborna komisija IZBNJ objavila rezultate izbora za predstavnika/člana IZBNJ u Saboru IZ u BiH. Između deset kandidata koji su bili kandidati za ovu dužnost, najveći broj glasova je dobio dr. Bernes Alihodžić koji je i u prošlom mandatu obavljao ovu dužnost. Sabor je usvajanjem Statuta, Izbornih pravila i Nacrta džematskog statuta raspisao izbore u IZBNJ i odredio rokove za njihovo provođenje.

(www.igbd.eu)