Promo banner

A+ A A-

Uticaj previranja u Tunisu na druge arapske zemlje

tunis-protestiPreviranja u Tunisu imat će odjeka i u drugim arapskim zemljama, gdje bi naglo političko otvaranje moglo da iznjedri neprijatni radikalizam, ocjenjuje "Financial Times".

List navodi da, iako je prilično kasno, arapski autokratski vladari i njihovi zapadni pokrovitelji moraju da razmisle o tome kako da otvore put ka slobodi društvima kojima su isuviše dugo prava bila uskraćivana.

List "Guardian" upozorava da je tuniska "revolucija jasmina" cvijet koji lako može da bude zgažen.

"Ako je slom mogao da se dogodi jednom od najbogatijih, najobrazovanijih i najstabilnijih arapskih režima, ko bi mogao da bude sljedeći", pita "Guardian".

U Jordanu su izbile demonstracije sa zahtjevom da vlada podnese ostavku, nemiri izbijaju u Libiji, Egipat je odgodio planirani rast cijena, a Maroko nervozno prati događaje.

Tuniska revolucija preuranjeno je nazvana po cvijetu jasminu - nije bila beskrvna, a mogla bi da izazove talas represije širom arapskog svijeta, pošto će diktatori izvući odgovarajuće pouke.

Dugogodišnji dopisnik "Independenta" sa Bliskog istoka Robert Fisk također sumnja da krvavi neredi u Tunisu najavljuju "zoru demokratije" u arapskom svijetu.

Zapadu je, piše Fisk, više stalo do reda i stabilnosti, nego do demokratije, a zadatak arapskih moćnika je da drže svoje narode pod kontrolom, da vole Zapad i da mrze Iran.

On postavlja pitanje šta je Hillary Clinton radila prošle nedjelje, dok je Tunis gorio?

"Ubjeđivala je korumpirane prinčeve zaljevskih zemalja da podrže sankcije protiv Irana, da uđu u sukob sa Islamskom Republikom, da se spreme za novi udar na jednu muslimansku zemlju, poslije dvije katastrofe koje su SAD i Britanija već priredile tom regionu", navodi Fisk .

Zapad će i dalje održavati dobre odnose sa diktatorima, naoružavat će njihove armije i ubjeđivat će ih da sklope mir sa Izraelom. I postarat će se da era arapskih diktatora potraje, piše Robert Fisk u "Independentu".

(www.sarajevo-x.com)