A+ A A-

BiH je trajna politička i historijska kategorija

U sklopu redovne tribine Karađoz-begove medrese "Islam u vremenu" sinoć je u Mostaru prof. dr. Smail Čekić održao predavanje pod nazivom "Bosna i Hercegovina trajna, politička društvena i historijska kategorija." Na temelju vlastitih istraživanja prof. Čekić je govorio o kontinuitetu imena Bosna, o pitanju borbe za odbranu i opstanak BiH i njenih naroda, zločinu protiv čovječnosti, uključujući i genocid protiv Bošnjaka, i o bitnim činjenicama s kraja XX stoljeća vezanim za Bošnjake. Ističući neospornost državotvornosti i historijski kontinuitet prof. dr. Čekić je naglasio kako postoji trend falsificiranja historijskih činjenica kod susjednih akademskih radnika. Jedan od takvih je i srpski akademik Sima Čirković koji je bosanske vladare, kraljeve smatrao srpskim namjerno prevodeći pogrešno riječi sa grčkog jezika na srpski.

fuad_cekicNavodeći podatke o nacionalnim pokretima za samostalnost Bosne i Hercegovine prof. Čekić se posebno zadržao na Gradaščevićevom pokretu za autonomiju naše zemlje u prvoj polovini XIX stoljeća. Taj pokret nije uspio jer kršćanska Evropa nije željela da Bošnjaci imaju svoju teritoriju, dok su u tom smislu pružili punu podršku i Srbiji i Crnoj Gori. Izostanak Bošnjacima te vrste podrške pojačao je ekspanzionističke i teritorijalne aspiracija okolnih država prema BiH.

Zanimljiva je činjenica kako je uprkos kontinuiranim genocidima i ubijanjima Bošnjaka u posljednja tri stoljeća jedino Islamska zajednica BiH u Drugom svjetskom ratu javno digla svoj glas protiv holokausta. U svjetskim razmjerama tada nije postojala nijedna ustanova koja je javno ustala da osudi genocid koji je vršen nad Srbina, Jevrejima i Romima. To je jedino uradila Islamska zajednica Bosne i Hercegovine.

Govoreći o političko-pravnom položaju Bošnjaka u XX stoljeću prof. dr. Čekić je posebno istakao napor Bošnjaka prije svega Avde Hume, Rodoljuba Čolakovića, Husage Ćišića da se izbore za ravnopravnost s drugim narodima u okviru Socijalističke Federativne Jugoslavije. Percipirajući današnju političku zbilju prof. Čekić je bez skrupula zaključio kako je i danas potrebno formirati patriotski blok jer se BiH sastoji od dva entiteta od kojih se jedna zove Republika Srpska, tvorevina koja je nastala na teškom kršenju međunarodnog humanitarnog prava i genocidu, dok drugi entitet, Federacija BiH, u suštini djeluje kao dva zasebna entiteta u kojem u jednom dijelu u potpunosti djeluju kolaboracionističke snage HZ HB, fašističkog i genocidnog karaktera čijem se rukovodstvu na međunarodnom Sudu sudi za udruženi zločinački poduhvat.

- A s druge strane, njihovi politički istomišljenici u sadejstvu sa političarima iz Republike Srpske se javno zalažu za takvu zločinačku tvorevinu. Bilo bi najbolje pozvati predsjednika Suda, Robinsona, da Prlića i njegovu grupu pusti iz zatvora, jer nema potrebe da budu u zatvoru ako se njihovi istomišljenici javno zalažu za tu istu ideju.", kazao je prof. Čekić.

Prof. Čekić je na kraju svog predavanja pozvao sve Bošnjake da ulože napor u očuvanje Bosne i Hercegovine i uspostavljanje jedinstva naroda, ne samo Bošnjaka već svih antifašista i antifašističkih snaga u borbi za opstojnost ljudskog dostojanstva u BiH.

Priredio: Hasan Eminović