A+ A A-

IRGC: Pismo Međunarodnoj mreži istraživača genocida

institut-za-genocid-kanada.pngPovodom prijedloga da dođe do spajanja Međunarodne mreže istraživača genocida i Međunarodne asocijacije istraživača genocida, Institut za istraživanje genocia u Kanadi uputio je pismo u kojem stoji:

Poštovani  članovi Međunarodne mreže istraživača genocida (International Network of Genocide Scholars (INOGS)),

Kanadski institut za istraživanje genocida želi izrazit zabrinutost povodom predloženog spajanja vaše organizacije sa Međunarodnom Asocijacijom istraživača genocida  (IAGS) [1]. 

Brojevi članstva IAGS-a su i dalje vrlo upitni i  sigurno ne predstavljaju većinu međunarodnih akademika za istraživanje genocida. IAGS je sumnjiva organizacija na čelu s prof William Schabasom, akademikom koji nažalost se svodi na poziciju poricatelja genocida. 

Imajte na umu da je IAGS predsjednik, prof Schabas, ponudio svoju ekspertizu u odbranu srpskih optuženika na sudu u Haagu, koji su odgovarali za optužbu za zločine genocida. Njegovo predloženo svjedočenje- u kojem je za cilj zanijekati genocid u Srebrenici - je odbijeno na temelju sukoba interesa [2] s posebnim obzirom na prijateljstvo koje je uživao sa sucima Carmel Agius i Kimberly Prost [3]. [4] 

U svojoj knjizi, pod naslovom "Genocid u međunarodnom pravu: zločin nad zločinima" (. Cambridge University Press, 2d ed, 2009), prof Schabas poriče da ubijanje slavenskih građana pod nacističkom okupacijom konstituira genocid. U istoj knjizi negira genocid tijekom rata u Bosni i Hercegovini od 1992 do 1995.  

Želimo skrenuti pozornost na sljedeće činjenice:
[I] Da su ubistva Srba od strane ustaških snaga i ubojstva Bošnjaka od strane cetnickih snaga tijekom Drugoga svjetskog rata bili i jesu, uistinu, prepoznata kao djela genocida. 

[Ii] S obzirom na rat u BiH 1992-1995, tri slučaja su pravno potvrdjena kao genocid, uključujući:

[a] Pokolj u Srebrenici (Tužitelj protiv Radislava Krstića),
[b] Pokolj u Doboju (Tužitelj protiv Nikole Jorgic), i
[c] Pokolj u Foči (Tužitelj protiv Novislav Djajic).

Oba doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država su 2005 godine, donijeli  odluke tvrdeći da politika agresije i međunarodni termin 'etničko čišćenje' provedene od strane srpskih i hrvatskih ustaških snaga u Bosni i Hercegovini između 1992 i 1995 - uključujući i pokolj u Srebrenici - konstituiraju genocid. 

Vodeći istraživač holokaust, dr. Robert Jay Lifton - autor nekoliko knjiga, uključujući i "Nacistički liječnici: medicinska ubijanja i psihologija genocida" i "Genocidni mentalitet: nacistički holokaust i nuklearna prijetnja", se  slaže da ono što se dogodilo nad Bošnjacima "zaslužuje korištenje riječi genocid." On je primatelj 'Nobel Lectorship', 'Holocaust Memorial Award "i" Gandhi Peace Award'. Od 1960 godine, Dr. Lifton je međunarodno priznata osoba za njegova istraživanja u različitim aspektima genocida.

Prema dr. Liftonu: "Što se događa tamo [u BiH] zaslužujee korištenje riječi 'genocid'. Postoji nastojanje da se sustavno uništi cijeli narod. To je čak plan koji je zamišljen od strane srpskih nacionalista kao tzv" etničko čišćenje". Taj termin označava masovno ubijanje , masovna preseljenja, i zato predstavlja genocid. "[5] 

Nadalje, bivši čelnik bosanskih Srba trenutno se brani protiv optužbe za genocid u svezi sa strašnim zločinima počinjenim u  preko jedanaest bosanskih općina. 

Nakon pomnog razmatranja i pozivom na gornji tekst, IRGC je zaključio da bi spajanje s ovom organizacijom (IAGS) nanio ništa manje od  nenadoknadive štete koja bi prodrla u vjerodostojnost bilo koje organizacije koja se ozbiljno bavi istraživanjem genocida, stoji u pismu koje je potpisao prof. Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.