A+ A A-

Muslimanski i pravoslavni kontejneri u Trebinju?

Nakon očigledne provokacije postavljanja kršćanskog simbola na trebinjskim mezarjima, Husein ef. Hodžić reagirao je na nesvakidašnji način. Mnogi drugi bi reagirali s ogorčenjem.

Naime, za one koji to ne znaju u gradskom groblju od Drugog svjetskog rata u jednom dijelu je smješteno pravoslavno groblje, u drugom dijelu iste parcele muslimansko mezarje. 

Grad_pravosl_groblje-Trebin

Neoznačeni kontejner

"Posjećujući ili obilazeći muslimanske mezare na gradskom groblju u Trebinju nemalo sam bio iznenađen kako su radnici koji održavaju gradska groblja ili radnici komunalnog preduzeća iz Trebinja ‘pogriješili' u raspoređivanju, tj. postavljanju kontejnera za smeće. Radnici su kontejner, namijenjen za pravoslavno groblje (vidi se po simbolu), stavili u muslimansko, a kontejner, vjerovatno namijenjen za muslimansko, stavili u pravoslavno. Nije im ‘zamjeriti', jer su veliki poslovi u periodu blagdana, praznika i slava pa ljudi ‘pogriješili'", kaže Husein ef.

Grad.musl.mezari-Trebinje-1

Kontejner označen za pravoslavni dio groblja

Na prijedlog saputnika da na drugi kontejner stave simbol polumjeseca sa zvijezdom istom bojom, nipošto zelenom, Husein ef, je odgovorio: "Tako bi ljudima iz komunalnog bilo lakše raspoređivati gdje koji kontejner pripada, ali to bi moglo ličiti na  izazivanje i vrijeđanje po vjerskom osnovu, pa bolje da mi onaj ne pripadajući simbol na muslimanskom mezarju prefarbamo plavom bojom i ‘mirna Bosna i Hercegovina'!"

Tako je i bilo. Husein ef. je uzeo plavu boju i prefarbao cijeli poklopac.

Priredio: Hasan Eminović