A+ A A-

Erdogan: Netanahuova vlada možda najgora u historiji Izraela

erdogan-11Turski premijer Recep Tayyip Erdogan označio je vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua "možda najgorom" u historiji Izraela, naglasivši da ta zemlja treba da se oslobodi ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana, prenijeli su u četvrtak izraelski mediji intervju koju je dao Al Jazeeri.

Sve dok Netanyahuova vlada ne izmijeni svoju politiku, ne može očekivavati od nas da izmjenimo našu, kazao je Erdogan, naglasivši da Turska nema intreresa da obnovi ni jedan od sporazuma s Izraelom i da će razmotriti poboljšanje odnosa kada izraelska strana udovolji njenim zahtjevima.

Nekada bliski odnosi dvije zemlje saveznice pogoršani su zbog izraelske ofanzive na pojas Gaze prije dvije godine. Potom su zapali u nezapamćenu krizu zbog smrtonosnog upada izraelskih komandosa na brod pod turskom zastavom koji je 31. maja prošle godine nosio pomoć Palestincima u blokiranom pojasu Gaze.

Netanyahuova vlada možda je najgora ili najnesretnija u historiji Izraela, rekao je turski premijer.

On je ponovio da Izrael treba javno da se izvini za upad na brod, što ta zemlja odbija i nudi da izrazi žaljenje. Turska zahtijeva i kompenzacije za devet ubijenih Turaka, propalestinskih aktivista.

Kada (Izrael) odgovori na te uslove, mi ćemo razmotriti situaciju, rekao je Erdogan.

Osvrćući se na Liebermana ocijenio je da je on "glavni problem Izraela i Izraelci treba da ga se oslobode."

To je njihov problem, ne naš. Ako ga Izrael ne otpusti, njihovi problem će se pogoršati, zaključio je predsjednik turske vlade.

Svako ko koristi takve riječi protiv Turske treba da se pogleda u ogledalo i vidi podlog čovjeka, dodao je on.

Lieberman je na turski zahtjev za izvinjenje odgovorio da je to više od drskosti i da ako neko treba da se izvini, onda je to Turska, osudivši pokušaje da se probije izraelska blokada Gaze.

Erdogan je upozorio i da Izrael neće postići mir ako ne pregovora s Hamasom koji kontroliše Gazu.

Hamas nije teroristički pokret. Oni su ljudi koji brane svoju zemlju. To je pokret koji je ušao na izbore i pobijedio, istakao je Erdogan, podsjetivši da ih Izrael smatra neprijateljima demokratije.

Ocijenio je i da Hamasu nije data mogućnost, već su mu, naprotiv, oduzete sve mogućnosti da sklopi mir.

Kakva je to vrsta demokratije. Suprotno, to je protiv demokratije, kazao je Erdogan. 

(FENA)