Promo banner

A+ A A-

„Svi teroristi su muslimani", osim 99,66% koji nisu

islam-nije-terorizamU zapadnom medijskom i političkom diskursu sve više i sve češće se čuje i ustaljuje pogubna tvrdanja kako "nisu svi muslimani teroristi, ali (gotovo) svi teroristi su muslimani." Takav tendenciozan i stigmatizirajući pristup koji promoviraju pojedini ekstemni krugovi i političke opcije, a javnosti plasiraju posredstvom medijskih kuća, odlučno demantiraju same činjenice. 

Naime, Europol u Godišnjem izvještaju o terorizmu i terorističkim prijetnjama u 2009. godini u zemljama Evropske unije, navodi da su 99,74 % terorističkih napada izvršile različite terorističke organizacije, grupe i pojedinci koji nemaju nikakve veza sa islamom i muslimanima. 

U izvještaju Europola, objavljen 2010. godine i dostupan na zvaničnoj internet stranici Europola: http://www.europol.europa.eu/, ističe se da su u 2009. godini, u šest država članica EU registrirana ukupno 294 neuspjela, osujećena ili izvršena teroristička napada, dok su dodatna 124 napada evidentirana u Sjevernoj Irskoj. Po Europolovoj klasifikaciji terorističkih aktivnosti, „islamisti" su počinili 1 napad ili 0,34 %; separatisti 237 napada ili 80,61 %; ljevičari i anarhisti 40 napada ili 13,61 %; desničari 4 ili 1,36 %; pojedinačni slučajevi 2 ili 0,68 %; neklasificirani 10 ili 3,4 %. Dakle, od ukupno 294 teroristička napada na „islamiste" otpada 1 ili 0, 34%. 

Statistika osumnjičenih uhapšenih osoba tokom 2009. godine je sljedeća: „islamisti"  110 ili 18,74 %; separatisti 413 ili 70,36 %; ljevičari i anarhisti 29 ili 4,94%; desničari 22 ili 3,75% pojedinačni slučajevi 2 ili 0,34 %; neklasificirani 11 ili 1,87 %. Ukupno 587 osoba, od čega 18,74 % su klasificirani kao „islamisti".

Također,  Europolovi izvješataji za prethodne godine pokazuju da je preko 99,6% terorističkih napada u EU bilo povezano sa grupama i pojedincima koji nisu muslimani: 84,8% napada počinile su separatističke grupe, ljevičarske grupe stajale su iza šesnaest puta više terorističkih napada od svih radikalnih „islamističkih" skupina. Prema ovim izvještajima, manje od 0,4% terorističkih napada od 2006. do 2009. može se pripisati muslimanskim ekstremistima. 

S druge strane, veoma su znakoviti podaci američkog FBI. Naime, prema službenim zabilješkama FBI-a: http://www.fbi.gov/stats-services/publications/terrorism-2002-2005/terror02_05, oko 6% terorističkih napada na američkom tlu od 1980. do 2005. godine izvršili su „islamstički" ekstremisti. Preostalih 94% su počinile druge grupe:  42% skupine latino-američkog porijekla; 24%  ekstremne ljevičarske grupe; 7% grupe ekstremističkih Židova; 5% komunisti; 16% sve ostale grupe. 

Činjenice jedno, percepcija drugo

Činjenice govore o veličini i obimu pravih prijetnnji za sigurnost i na čemu se temelje tvrdnje o muslimanskoj prijetnji Zapadu. Također ovi podaci jasno pokazuju postojanje i aktivnosti mnogih grupa koje se bave terorizmom mnogo većih razmjera, ali i o minimiziranju tih i takvih  terorističkih aktivnosti, dok se djelima terorizma čiji su akteri muslimani daje senzacionalistički pristup i stavljaju se u prvi plan. Terorističke aktivnosti ljudi koji se pozivaju na islam jesu razlogom zabrinutosti, ali treba li zbog toga proizvoditi masovnu histeriju i posezati za pretjerivanjem?  

Pored toga, u izvještaju Europola za 2009. godinu, ističe se kako se u zemljama Evropske unije „islamistički terorizam još uvijek percipira kao najveća prijetnja za većinu država članica, unatoč činjenici da se dogodio u Evropskoj uniji u 2009. godini samo jedan islamistički teroristički napad - bombaški napad u Italiji." 

Nadalje u izvještaju se elaborira da islamistički teroristi prijete državama članicama EU neselektivnim napadima radi činjenja masovnih ubojstava, da je broj hapšenja u vezi s islamstičkim terorizmom u 2009. smanjen za 41%  i nastavlja se trend stalnog pada od 2006., te da je opasnost koja dolazi od ove vrste terorizma unutar EU pod utjecajem i povezana s razvojem događaja u zonama sukoba i politički nestabilnim zemljama izvan EU,  poput Afganistana, Pakistana, Iraka, Somalije i Jemena. 

Isto tako se naglašava kako će terorizam motiviran separatizmom i dalje biti ona vrsta terorizma koja će, obzirom na broj izvršenih napada, najviše utjecati na EU. Ova vrsta terorizma obuhvaća baskijski separatistički terorizam u Španiji i Francuskoj i korzikanski separatistički terorizam u Francuskoj.  

Europol je Evropska agencija za provedbu zakona koji ima za cilj poboljšanje efikasnosti i saradnje nadležnih tijela u državama članicama Evropske unije u sprečavanju i borbi protiv terorizma, nezakonite trgovine drogom i drugim teškim oblicima organiziranog kriminala. Sjedište Europola je u Hagu, Holandija.