Promo banner

A+ A A-

Humanitarna akcija vjeroučitelja Tuzlanskog kantona

Vjeroučitelji Tuzlanskog kantona uspješno su okončali humanitarnu akciju  prikupljanja namirnica pod simboličnim nazivom „Neka Nova godina bude radost za sve". Prikupljeni artikli su u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Tuzla podijeljeni socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. U realizaciji ove akcije bili su angažovani učenici tuzlanskih srednjih škola - ekonomske, trgovinske i mješovite srednje škole.

hum-akcija-tuzla-2011-Slika2

Volonterti sa svojim vjeroučiteljem - profesorom Fadilom Bajramijem 

Naime, organizatori projekta su posjetili direktore većih trgovačkih centara na prostoru grada Tuzle sa kojima su razgovarali i tražili podršku projektu i odobrenje da prikupljaju namirnice i potrebne artikle. Vjeroučitelji su sa svojim učenicima postavili korpe na izlazu trgovačkih centara u koje su građani stavljali namirnice koje su kasnije podijeljene onima najpotrebnijim. Saradnja je na zajedničko zadovoljstvo ostvarena te je akcija je tekla od 29. do 31. decembra u tržnim centrima Mercator, Interex, Bingo i Tuš. 

Sakupili namirnice u vrijednosti od oko 1200 KM 

U subotu (8. januara 2011.) aktivisti ove humanitarne akcije su vršili podjelu paketa socijalno ugroženim porodicama. Podijeljeno je 24 paketa, vrijednosti oko 50 KM, u sljedećim džematima: Simin Han, Solina, Tušanj, Šići, Mihatovići, Ševar (sve područje općine Tuzla) i Dobošnica (općina Lukavac). 

hum-akcija-tuzla-2011-Slika5

Volonterka Udruženja pakuje namirnice

Spisak porodica je vjeroučiteljima dostavio glavni imam Medžlisa IZ Tuzla, dr. Amir Karić, koji je imena dobio od svojih imama sa terena. 

Učenici srednjih tuzlanskih škola volontirali u ovom projektu 

Učenici koji su uzeli učešća u realizaciji ovog projekta tokom prikupljanja namirnica su: Ammar Mešić, Azra Kunić, Mirela Bašić, Selma Babajić, Enisa Memišević i Melisa Korajac - svi iz II-a razreda Srednje ekonomske škole Tuzla, te njihove kolege iz II-d razreda: Sabina Medić, Ferisa Gurdić, Amela Šljivić i Nermina Šljivić. Osim njih u akciji su učestvovali i učenici II1 razreda Srednje trgovinske škole iz Tuzle: Seid Hasić, Azra Tobudić i Saida Kovčić. Naravno, akcija ne bi bila ovako uspješna da nije bilo i Emira, Armine, Alme Hodžic, Alme Mehić i drugih učenika iz Mješovite srednje škole u Tuzli. 

Pakete su dijelili njihovi vjeroučitelji, profesori vjeronauke u srednjim školama u Tuzli: Fadil Bajrami i Alem Dedić. Ovaj dio su pomogli još i Muamer Jusić te vozač u Medžlisu IZ Tuzla Ahmed Saletović. 

Omer zrači pozitivnom energijom i smirenošću 

Prvo su obišli Simih Han, gdje su posjetili četiri porodice i uručili im pakete. U ovom mjestu je i porodica Omera Kulejbija, Palestinca koji je u BiH došao 1996. godine. Omer živi u trošnoj kući koja ima samo jedan sprat i nije pokrivena osim pločom.

 hum-akcija-tuzla-2011-Slika6

Omer Kulejbi, Palestinac koji je 1996. godine došao u Bosnu

Njegova kćerka, kazuje Omer, je učenik osmog razreda i glavni je kandidat na prestižnu titulu učenika generacije. Iako žive jako teško, Omer zrači nekom pozitivnom energijom i smirenošću, koja nedostaje svima nama.

Vjeroučitelji su zatim otišli u Solinu i Tušanj. Nakon toga su otišli u Šiće. Tu su posjetili pet porodica, a jedna od njih je i porodica Malkić Envera, oca dvoje djece.

 hum-akcija-tuzla-2011-Slika8

Porodica Malkić Envera, bivšeg radnika Polihema 

Enver je bivši radnik Polihema, i kao mnogi građani ostao je bez posla iako je radio u nekada jakoj firmi. Starija Enverova kćerka je učenica Mješovite srednje škole, a mlađa pohađa osnovnu školu u Tuzli. 

Jedna TV emisija ih odvela i do Dobošnice 

Nakon toga vjeroučitelji su se zaputili u Dobošnicu, mjesto na prostoru općine Lukavac. Samo su znali da je ženi ime Senada i ništa više. Nakon što su slučajno na TV-u vidjeli dotičnu ženu da traži pomoć od ljudi dobre volje posjetili su ovo mjesto i pronašli je i uručili joj paket.

 hum-akcija-tuzla-2011-slika7

Senada iz Dobošnice, općina Lukavac, je ozarena lica dočekala drage goste 

Nakon toga su otišli u Mihatoviće, a nakon Mihatovića u Ševar gdje su uručili pakete za četiri porodice. U Ševaru živi i Hasanbašić Sabira sa unukom.

 hum-akcija-tuzla-2011-Slika9

Sabira Hasanbašić, iz tuzlanskog naselja Ševar

Sabira je nedavno imala operaciju i slabo se kreće iz kreveta. Živi jako teško.

Veliku podršku projektu je pružio dr. Amir ef. Karić, glavni imam Medžlisa Tuzla 

Udruženje vjeroučitelja se zahvaljuje učenicima Mješovite srednje škole, Srednje ekonomske i trgovinske škole koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

 hum-akcija-tuzla-2011-Slika11

Aktivisti humanitarne akcije sa članovima porodica socijalno ugroženih  

Zatim, rukovodstvo Udruženja na čelu sa Alemom Dedićem, koji je i inicijator ove ideje, izražava duboku zahvalnost glavnom imamu Medžlisa IZ Tuzla, dr. Amiru ef. Kariću zbog podrške, ustupljenog prostora za skladištenje namirnica, zbog pomoći njegovih imama i osiguravanja prijevoza, ali i zbog podrške koju im je davao od samog osnivanja UVTK. I na kraju zahvala svim građanima koji su svojim prilozima najviše doprinijeli uspješnosti ovog, nadasve humanog, projekta.

Priredio: Samir Dedić