Promo banner

A+ A A-

Godišnje oko 5.000 Britanaca pređe na islam

Piše: Aiša Purak

Prema rezultatima studija koju je provela multireligijska organizacija pod imenom "Faith Matters" broj Britanaca koji je prešao do sada na Islam u Velikoj Britaniji je dostigao brojku od 100,000. Prema procjenama ove organizacije, godišnje oko 5,000 Britanaca prihvati Islam.

Prošle godine Lauren Booth, svastika bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, je privukla veliki publicitet objavivši svoj prelazak na islam. Direktor "Faith Mattersa", Fiyaz Mughal, ističe kako je prelazak na islam ranije bio stigmatiziran i pogrešno povezivan s ekstremističkim ideologijama i diskriminirajućom kulturnom praksom. Ali da to nije više slučaj.

Broj Britanaca koji su prešli na islam premašio je 100.000, a tome su dosta doprinijele mlade Britanke. Ova pojava je posebno učestala u posljednjih deset godina.

Ovo su rezultati studije koju je provela multireligijska organizacija "Faith Matters", a oni pokazuju da Velika Britanija prolazi kroz proces islamizacije. U izvještaju se navodi kako su Britanci koji su prešli na islam istakli kako je njihova nova religija "perfektno kompatibilna" sa životom u Velikoj Britaniji.

Prema izvještajima osoba koje su prešle na Islam glavni razlog za to su negativne strane u britanskom društvu. Najčešće navode alkohol i pijanstvo, nedostatak morala i neobuzdani konzumerizam, a više od 25 posto njih smatra da postoji "prirodan sukob" između života pobožnog muslimana i prosječnog Britanca. Devet od deset žena koje su prihvatile islam ističe kako se danas odijevaju više konzervativno nego prije, više od polovice ih je počelo nositi maramu, a pet posto njih nosi burku. Više od polovine ispitanih je istaklo da njihov potez nije naišao na odobravanje njihove porodice.

britanci-prelaze-na-islam

Camilla Leyland 32 učiteljica joge: u zapadnoj i muslimanskoj odjeći

Procjenjuje se da je oko 5.200 žena i muškaraca u Velikoj Britaniji, od čega 1.400 samo u Londonu, prešlo na islam u proteklih 12 mjeseci. Gotovo dvije trećine su žene, više od 70 posto su bjelkinje, a prosječna starost pri prihvatanju nove vjere im je 27 godina.

(www.bosnjaci.net)