A+ A A-

Zabrana hidžaba u Azerbejdžanu i dalje traje

baku-azerbeidzanVlada Azerbejdžana je odbila ukinuti zabranu hidžaba uprkos velikim javnim protestima protiv kontroverzne odluke. Azerbejdžanski dužnosnici sprečavaju muslimanke učenice da nose hidžabe u školi već mjesec dana, otkako je počelo sprovođenje zabrane.

Škole se otvaraju ovih dana, i islamske grupe i aktivisti očekuju da će vlada ukinuti zabranu početkom ove nove kalendarske godine.

Stotine ljudi organiziralo je demonstracije u azerbajdžanskom drugom najvećem gradu Ganji, 24. decembra, nakon džume, pozivajući vladu da poništi odluku. Oni su, također, uzvikivali slogane protiv antiislamskih odluka.

Protest je zaustavljen od strane policije i snaga sigurnosti primjenjujući silu, pri čemu je uhapšeno više od 50 ljudi. Uprkos velikim sigurnosnim mjerama, razljućeni muslimani su održali proteste u drugim gradovima Jalilabad, Lankaran i Masally.

Sličan protest održan je 10. decembra ispred zgrade Ministarstva obrazovanja u Bakuu kao reakcija na komentare azerbejdžanskog ministra obrazovanja, Misira Mardanova, koji je rekao da učenice moraju biti u skladu sa službenim pravilima koji obvezuje na nošenje školske uniforme, a zabranjuje nošenje marama.

U ustavu Azerbejdžana stoji da muslimanke učenice imaju pravo nositi hidžabe. Muslimani čine gotovo 98 posto stanovništva Azerbejdžana.

(www.islamska-zajednica.org)