Promo banner

A+ A A-

Porodična savjetovališta za muslimane

Brige zbog nedostatka novca, problemi u braku, problemi s odgojem djece. Nevolje muslimanskih porodica u Njemačkoj su slične nevoljama svih drugih ljudi. U Kelnu zato postoje porodična savjetovališta za imigrante.

Aylin Yanik-Senay je pokrivena maramom. Ona radi u savjetovalištu koje posjećuje Filiz Yilmaz. Filiz je nedavno izgubila muža u jednoj nesreći, sada je samohrana majka i ima problema u odgoju desetogodišnje kćerke. Za Filiz ne dolazi u obzir da o tako ozbiljnim problemima govori s terapeutom koji nije musliman.

muslimanski-imigranti-njemacka

"Ja sam muslimanka i tako se i ponašam, kao muslimanka, ne kao Njemica. Gospođa Yanik-Senay je i sama muslimanka, ona zna šta je islam i draže mi je da razgovaram s osobom koja je iste religije."

U savjetovalište uglavnom dolaze žene. One ovdje mogu da pohađaju i integracione kurseve za strance, uče njemački, ali i izučavaju Kur'an, te da potraže savjet koji je vezan za porodicu ili brak. U međuvremenu ovdje dolazi sve više muškaraca, kaže Aylin Yanik-Senay.

"Sve češće i muževi dolaze zajedno sa ženama. Očevi su najčešće tu kada se povede riječ o školovanju djece."

Liste za čekanje 

U centru u kelnskoj četvrti Erenfeld radi sedam savjetnika. Razgovori se odvijaju na njemačkom, engleskom, ali i na turskom ili arapskom jeziku. Mnoge žene ne znaju dobro njemački, tako da ne bi ni mogle potražiti savjet od terapeuta Nijemaca.

"Naravno da je sasvim drugi osjećaj kada o tako osjetljivim temama i emocijama govorite na maternjem jeziku. Mislim da je to jedan od razloga zašto imigranti rijetko potraže savjet u običnim centrima za porodice", kaže Aylin Yanik-Senay.

U Kelnu inače postoji više različitih ustanova koje nude posebna savjetovanja za imigrante i one su pretrpane zahtjevima za pomoć, navodi Marita Simons, koja radi kao savjetnik za porodicu pri katoličkoj organizaciji Caritas. Mariti od 2000. godine pomaže i troje kolega koji govore turski.

"Hitno su nam potrebni saradnici koji govore arapski i još više kolega kojima je turski jezik maternji. Potražnja je mnogo veća od mogućnosti i zbog toga imamo liste za čekanje", kaže ona.

Kockanje veći problem od integracije

Nermin Yumurtaci također vodi sličnu listu. Ona je savjetnica za socijalna pitanja u upravi grada Kelna. Nermin tvrdi da tema islam kod nje ne igra neku veliku ulogu. Problemi u porodicama su isti, bilo da se zovu Müller, Schulz ili drugačije. Brojne turske žene se u svakom slučaju žale kako muževi radije provode večeri u kockarnicama, nego kod kuće.

"Ne vodim statistiku, ali mislim da je u turskoj zajednici kockanje veliki problem. Radi se o egzistenciji cijelih porodica u kojima očevi za jedno večer često prokockaju mjesečnu platu", tvrdi Nermin. 

Kada ne pomaže niti zemaljski, niti Božiji savjet, posljednje rješenje ostaje razvod. Nermin Yumurtaci tvrdi kako je proteklih godina porasla stopa razvoda kod parova turskog porijekla.

(www.dw-world.de)