Promo banner

A+ A A-

MIZ Mostar: Naredna godina „Godina altruizma"

Prvog dana Nove 2011.g. u organizaciji Info-servisa Medžlisa IZ-e Mostar upriličena je manifestacija pod naslovom „U dobru s mladima". Ovaj datum kojeg su mladi Mostarci i Mostarke okupljeni oko Info-servisa brižljivo odabrali  za svoje slavlje na svojevrstan način afirmirao je samu suštinu i zbilju značenja Nove godine. Poznato je da Nova godina u onom slavljeničkom smislu se ničim ne može utemeljiti na načelima islama, ali i da muslimani u BiH, uostalom kao i u cijelom svijetu, se administrativno ophode prema 1. Januaru. Stoga je ovaj datum i najumjesnije obilježiti na sličan način kako je to po drugi put zaredom učinio Info-servis Medžlisa IZ Mostar.

mostar-u-dobru-s-mladima-2010-1

Naime, nakon što su prošle godine konstituirani u zasebnu organizacionu jedinicu, ove godine su 1.1. sublimirali rezultate  rada ostvarene u protekloj administrativnoj godini. Prigodnim poklonima za ostvarene rezultate i entuzijazam na svečanosti su nagrađeni Nihad Džeko, Anes Tojaga, Armina Murtspahić, Haris Šabanović, Amina Marić i Haris Stranjak, aktivisti Info-servisa. Najuspješnijim aktivistima Info-servisa nagrade je uručio predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac. U svečanom programu uz ilahije i kaside članovima Info-servisa obratili su se Eldis ef. Balić, rukovodilac ove omladinske organizacije, Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar i predsjednik Ramiz Jelovac.

U svom obraćanju Eldis ef. Balić je ukazao na značaj postojanja ove organizacije te na njegove ciljeve i misiju. „Misija Info-servisa je da pruži alternativu mladima kako da žive u duhu islama, i kako njegovati iskonske univerzalne vrijednosti , te kako učestvovati u izgradnju zdrave i vjerski modulirane mlade ličnosti." kazao je Balić. On je istako da će u narednoj godini raditi na povećanju broja članova i aktivista te osmišljavanju adekvatnih programa kroz koje će se mladi moći izražavati shodno prirodnoj predisponiranosti.

Glavni imam Salem ef. Dedović u svom obraćanju se osvrnuo na činjenicu da je Medžlisov Info-servis unio novi i zdravi impuls u sistematičnom radu Islamske zajednice. „Nadam se da će ova energija okupljena oko Info-servisa biti dovoljna motivacija i drugim mladim ljudima da ponesu vlastite islamske odgovornosti u svom životu, počevši od osnovne organizacione jedinice, džemata pa i šire u našoj zajednici.", kazao je ef. Dedović.

Čestitajući aktivistima Info-servisa na činjenici što su uspjeli  odgurati šejtana od sebe i dati Novoj godini značenje koje ona zaista ima predsjednik Medžlisa Ramiz Jelovac im je čestitao na postignutim rezultatima u prošloj godini.

Uz dobru volju i entuzijazam koji imate Medžlis IZ Mostar će vam pomoći da prevaziđete i finansijske poteškoće. Narednu administrativnu godinu preko naših džemata posvetit ćemo općeljudskom altruizmu, pomaganju starijih i nemoćnih osoba. U tom segmentu rada i djelovanja Islamske zajednice bilo bi dobro da i vi nađete svoje mjesto. Dogodine u ovo vrijeme ćemo proglasiti najaktivnijeg altruistu i najuspješniji džemat u tom segmentu djelovanja.", rekao je Jelovac. On je na kraju obraćanja  pozvao aktiviste da radom kroz Info-servis apliciraju na stipendije Medžlisa IZ Mostar namijenjene učenicima i studentima.

(www.miz-mostar.com)