A+ A A-

Francuska: Oko 40 posto stanovnika „strahuje" od muslimana

muslimani-u-francuskojOko 40 posto stanovnika Francuske i Njemačke smatra da muslimanska zajednica predstavlja "opasnost" po identitet njihovih zemalja, pokazali su rezultati istraživanja koje je proveo Francuski institut za javno mnijenje (IFOP), objavio je Le Monde.

U članku "Islam i integracija: konstanta francusko-njemačkog neuspjeha", Le Monde je naveo da je anketa pokazala da čak 68 posto Francuza i 75 posto Nijemaca smatra da muslimani nisu "dobro integrisani u društvo".

Razlozi koji se navode za taj neuspjeh prevazilaze uobičajena društveno-ekonomska objašnjenja, a u prvi plan se ističe sve veća razlika u vrijednostima.

Upitani o nošenju tradicionalnog islamskog vela u javnosti i izgradnji džamija, ispitanici su pokazali veću zabrinutost nego ranije, što važi za sve generacije i politička opredjeljenja, iako u Francuskoj u pogledu pojedinih pitanja postoji razlika između najmlađih i najstarijih i između pristalica desnice i ljevice, piše francuski list.

Rezultati ankete provedene u decembru 2010. pokazuju stanovišta Francuza i Njemaca o kulturnim i vjerskim razlikama u vezi s islamom i njihovu sve veću zabrinutost u pogledu moguće integracije muslimanskih zajednica u njihova društva, zaključuje Le Monde.

(FENA)