Promo banner

A+ A A-

Sarajevo: Održana tribina "Sjetimo se Gaze"

U povodu druge godišnjice izraelske agresije na pojas Gaze, Udruženje Mladi muslimani organiziralo je večeras u Sarajevu javnu tribinu pod nazivom "Sjetimo se Gaze", na kojoj je svoje utiske s nedavne posjete okupiranim palestinskim teritorijama iznio Mirnes Kovač, novinar Preporoda. Na tribini su još učestvovali Fatmir Alispahić i Muhamed Velić.

sarajevo-tribina-gaza-2010

Izraelske snage započele su napad na pojas Gaze 27. decembra 2008. godine, a u operaciji koja je trajala 22 dana ubijeno je 1.400 Palestinaca, među kojima 300 djece.

Kovač, koji je kao predstavnik reisu-l-uleme učestvovao na međureligijskoj konferenciji u Betlehemu, rekao je da je o Palestini dosta čitao i pisao, ali da je ono što je vidio daleko teže.

On je govorio o procesu judaizacije koja neumorno traje od osnivanja izraelske države, istaknuvši da ovaj proces ne narušava više samo svetost islamskih svetih mjesta, nego i kršćanskih i jevrejskih.

sarajevo-tribina-gaza-2010-2

Naveo je riječi jedne britanske aktivistice koja se istaknula u borbi protiv aparthejda u Južnoj Africi, da je situacija na palestinskim teritorijama sada u nekim elementima u praksi gora nego svojevremeno u Južnoj Africi.

Zemlja se Palestincima svakodnevno oduzima na brutalan način, stan po stan, kuću po kuću, pri čemu je koristi rasistički zakon o napuštenoj imovini.

Čitava Zapadna obala, koja se na izvjestan način pomirila s okupacijom, izgleda kao veliki geto opasan betonskom ogradom, koji se može uporediti samo sa varšavskim i drugim nacističkim getima iz II svjetskog rata.

Kovač je, međutim, upozorio da na Jevreje i njihovu religiju treba gledati na jedan način, a na sasvim drugi način na Izrael i cionističku politiku, jer je to zamka na globalnoj sceni da se izjednače antisemitizam sa anticionizmom.

sarajevo-tribina-gaza-2010-1

A ako je situacija na "relativno mirnoj Zapadnoj obali" takva, može se samo zamisliti kako je u pojasu Gaze, gdje Kovač nije uspio ući.

Na kraju je naglasio da Palestinu na duši nose svi vladari i ulema islamskog svijeta i da nema nevinog u islamskom svijetu kada je Palestina u pitanju.

(FENA)