A+ A A-

Obilježen veliki jubilej: 100 godina Muallima

U povodu 100 godina od izlaska prvog broja časopisa Muallima održana je prigodna svečanost na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na kojoj je, uz osvrt na ključna razdoblja tokom stogodišnje povijesti, istaknut značaj ovog velikog jubileja za Islamsku zajednicu, imame i muallime. 

100-godina-preporoda-fin-2010

Na svečanosti, 24. 12. 2010. godine, u prisustvu imama, vjeroučitelja, dekana obrazovnih ustanova, direktora medresa, muftija i drugih zvaničnika Islamske zajednice, Muharem Hasanbegović, predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH iskazao je zahvalnost svima koji su svojim radom doprinijeli radu Muallima. On je naglasio da je ovaj jubilej istovremeno i sjećanje na sve one pregaoce koji su sebe ugradili u misiju islama i da je njihov angažman dobar podsticaj za današnje generacije imama i muallima. Hasanbegović je istakao da su „odgoj i obrazovanje ključni zahtjevi naše današnjice i naš časopis ide ukorak sa tim vremenom."

Meho Šljivo glavni urednik Muallima istakao je kako povijest izlaženja Muallima predstavlja „nepobitno svjedočanstvo i potvrdu višestoljetnog organiziranog i institucionalnog djelovanja Islamske zajednice i njenih odgojno-prosvjetnih ustanova", naglašavajući da su Muallim svojim tekstovima i uređivačkom vizijom obilježili bosanski alimi 20. stoljeća.

- Konformizam, intelektualaca i sklonost ka apstraktnom, kompilacijskom i deskriptivnom opisivanju postojećeg i već objavljenog bile su naše najveće prepreke da Muallim učinimo kvalitetnijim i zanimljivijim časopisom, kazao je Šljivo.

100-godina-preporoda-fin-2010-1

Dr. Enes Karić govorio je o kulturnom, odgojnom i prosvjetnom značaju časopisa Muallim, te naglasio da je „ulema ili učenjački stalež islama čuvao čvrsto duhovno zdanje islama i njegove temelje." Karić je posebno potencirao važnost institucije vakufa koja je omogućila nezavisnost uleme, a sa uplitanjem državnih struktura u insitucije vakufa u muslimanskim zemljama došlo je do gubitka samostalnosti uleme i stagnacije njenog utjecaja.

Hafiz Mevludin Dizdarević je osvrnuo se na početke i razvojni tok časopisa „Muallim", izdvajajući pojedine njegove faze i karakteristike, te ličnosti koje su utjecale na njegovo profiliranje. Mustafa Spahić je iznio svoju percepciju povijesnog presjeka muslimanskog školstva u BiH, a dr. Edina Vejo osvrćući se na savremene pedagoške teorije i pedagošku praksu u muslimanskom školstvu naglasila je da postoji malo istraživačkih radova na polju obrazovanja, puno se piše ali vrlo površno, ističući da je aktuelni problem kod islamske vjeronauke adekvatan transfer teoloških sadržaja u nastavne sadržaje.

Prvi broj Muallima izašao je u oktobru 1910. godine. Osnivač Muallima bilo je muallimsko-imamsko udruženje IZ-e u Bosni i Hecegovini. Na početku svoga izlaženja Muallim je bio časopis za prosvjetu i staleške interese muallima i imama u Bosni i Hercegovini. Jedan od pokretača lista i prvi njegov urednik bio je Muhamed Seid Serdarević. "Muallim" je izlazio mjesečno. Časopis je izlazio u nekoliko faza: od 1910. do 1913. god., od 1990. do 1998. god. i od 2000. god. do danas.

U periodu od 2000. godine Novi Muallim definiran je kao časopis za odgoj i obrazovanje, koji, naslanjajući se na tradiciju svoga imena, tretira pitanja odgoja i obrazovanja u islamskom učenju, u islamskoj tradiciji i suvremenom svijetu, posebno u Islamskoj zajednici u BiH. Časopis izlazi tromjesečno.