Logo

Reisu-l-ulema u Londonu

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 2. novembar 2010. (MINA) -  U svojstvu komoderatora Europskog vijeća vjerskih lidera (European Council of Religious Leaders, ECRL), reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je od 30-31., oktobra 2010. godine boravio u Londonu, gdje je sudjelovao na četvrtom sastanku Getenburškog procesa, koji na bazi vjere zagovara razoružanje. Riječ je o inicijativi Švedskog kršćanskog vijeća iz 2010. godine na čelu sa umirovljenim švedskim biskupom Hammarom. Pod geslom da je svaka napravljena puška, svaka ispaljena ratna municija, svaka ispaljena raketa u krajnjem slučaju ukradeno pravo onih koji nemaju šta jesti i onih kojima je hladno a nemaju se čime pokriti.

Na četvrtom stanku Getenburškog procesa u Londonu vjerski autoriteti različitih religija iz Europe, Amerike, Indije, Azije i Afrike složili su se da je nužno utjecati da se zaustavi proizvodnja, trgovina i upotreba oružja protiv civila i da se skrene pažnja političarima da je ljudski život dar Božiji, koji svakog obavezuja na poštovanje.

reis-london-2010

U svom govoru u subotu 30. oktobra na sastanku Getenburškog procesa u Londonu reisu-l-ulema Cerić je o temi „Religijske perspektive o trgovini oružjem" između ostalog rekao:

-Nisam upućen u trgovinu oružjem, ali znam da gdje god ima rata, nađe se i oružje. Stoga, treba postaviti pitanje: da li oružje proizvodi rat, ili rat proizvodi oružje!? U biti, sve se okreće oko ljudskog morala, oko ljudske zdrave ili pokvarene duše, odnosno oko ljudskog humanog ili nehumanog stajališta. Podržavam ideju Getenburškog procesa, koji se zalaže za razoružanje, ali morate razumjeti moje iskustvo genocida u Bosni i Hercegovini, genocida koji se dogodio zato što je nama, autohtonim muslimanima u Europi, bio nametnut embargo na oružje, dok je drugima bilo dopušteno da nad nama izvrše genocid. Temeljem tog mog iskustva mislim da Getenburški proces ima smisla ako će raditi da se u svijetu, posebno u vjerskoj, moralnoj  i političkoj teoriji i praksi, mijenja poimanje od umijeća ratovanja do umijeća mira, od pravednog rata do pravednog mira i od svetoga rata do svetoga mira. Naime, nije mi poznato da je neko napisao knjigu „Umijeće mira" (The Art of Peace), koja bi bila obavezni udžbenik za sve profesionalne oficire i vojnike, ali svi znamo da postoji knjiga „Umijeće rata" (The Art of War), kineskog autora Sun Tzu iz šestog stoljeća p.n.e., koju svi vojni akademci moraju pročitati. Također, ne samo u političkoj nego i u religijskoj teoriji uglavnom se govori o „Pravednom ratu" (The Just War), a zar može rat biti pravedan, a gotovo se nikako ne govori o „Pravednom miru" (The Just Peace). Ne treba ni spominjati koliko nam se u zadnje vrijeme nameće tema o „Svetom ratu" (The Holy War) a da gotovo nikome ne pada na pamet „Sveti mir" (The Holy Peace). Dakle, zlo nije u oružju kao takvom, već u čovjekovoj glavi, u čovjekovom umu i zato treba mijenjati način ljudskog razmišljanja da bismo se oslobodili zla oružja i naoružanja - zaključio je svoj govor četvrtom sastanku Getenburškog procesa u Londonu reisu-l-ulema dr. Cerić.

Nakon dvodnevnog sastanka u vezi sa Getenburškog procesom, izvršni odbor ECRL-a je pod predsjedavanjem moderatora umirovljenog norveškog biskupa Gunara Štalseta (Gunnar Ståsett) održao radni sastanak i donio nekoliko važnih odluka za daljnji rad na međureligijskom dijalogu, posebno u Europi u kojoj se u zadnje vrijeme čuju neprihvatljive političke izjave od nekih europskih političara o multikulturnim i multireligijskim perspektivama.

Izvršni odbor ECRL-a je podržao inicijativu Oslo centra za mir i ljudska prava o kodifikaciji svetih mjesta u svijetu, kao i prijedlog da se pilot program Koda svetih mjesta primjeni u Bosni i Hercegovini u suradnji sa Međureligijskim vijećem Bosne i Hercegovine.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.