Logo

DODJELA NAGRADE FONDACIJE TEODOR HOJS REISU-L-ULEMI

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
Reis_srednja
    Sarajevo, 4. maj 2007. (MINA) -  Povodom dodjele nagrade Fondacije Teodor Hojs (Theodor-Heuss-Stiftung) za 2007. god reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću i gospođi Riti Süssmuth, koja će se održati u Stuttgartu 12. maja, 2007, Fondacija je objavila Pressemitteilung (izjavu za štampu) 26. aprila, 2007, koju je MINA prevela i stavlja je na raspolaganje medijima.

 

***

Theodor-Heuss-Stiftung

zur Förderung der politischen Bildung und Kultur

in Deutschland und Europa

 

Fondacija Teodor Hojs

za promociju političkog razvoja i kulture

u Njemačkoj i Europi

 

Pressemitteilung

Press Release

Izjava za štampu          

    Stuttgard, 26. april, 2007

    Theaodor Heuss Nagrada 2007. za Ritu Süssmuth i Nj. E. dr. Mustafu Cerić

    Religija i integracija u Europi

    Nagrada Teodor Hojs Theaodor Heuss 2007 za Ritu Süssmuth i Nj. E. Dr. Mustafu Cerića

    Najveći izazov za društva zapadne demokracije bit će kako se nositi sa koegzistencijom pojedinaca iz različitih kultura, religija i porijekla. Može li religija biti prepreka prema integraciji? Postoji li europski islam? Koje mjere treba poduzeti u Njemačkoj? Ova pitanja, koja će ove sedmice dominirati na Drugoj islamskoj konferenciji koju organizira Njemačka federalne vlada, bit će u središtu pažnje na ceremoniji dodjele nagrade. Dvije izuzetne osobe koje se praktično bave svim aspektima integracije i europskog islama, su dobitnice nagrade. One to svojim osobnim primjerom dokazuju.

    Bivša predsjednica njemačkog parlamenta, prof. dr. Rita Süssmuth i Nj. E. Vrhovni muftija Bosne i Hercegovine Dr. Mustafa Cerić, su dobitnici nagrade Theodor Heuss za 2007. god. Četrdeset druga (42) ceremonija dodjele nagrade Theodor Heuss održati će se pod naslovom: „Religija i integracija u Europi" u subotu, 12. maja 2007. godine u 10:30, u Haus der Wirtschaft u Stuttgartu. Uvodni govor će održati predsjednik Europa Universität Viadrina, Frankfurt/ili, Prof. Dr. Gesine Schwan.

    Rita Süssmuth prima nagradu za svoju izvanrednu posvećenost migraciji i integraciji ukorjenjenoj u njezinom prosvijećenom stavu i borbenom duhu. Migracija i integracija su pitanja kojima se otvoreno i demokratsko društvo kad-tad mora suočiti. Integracija u najširem smislu je postala dominantna tema za Ritu Süssmuth. To je postalo očigledno s početka njezine političke karijere po pitanjima porodice, žene, zdravlja i obrazovanja. U području imigracijske politike njezina stručnost je veoma cijenjena unutar i van Njemačke. Njezin stav prema životu je okarakterisan civilnom hrabrošću i beskompromisnim afinitetom prema građanskim vrlinama. Snagom svoje odlučne ličnosti,  Rita Süssmuth se posvetila pravima građana, pravima manjina i osobama koje su izložene diskriminaciji i isključenosti, te promociji mirne koegzistencije na osnovu uzajamnog poštivanja i tako pridonijela napretku naše demokratske kulture.

    Mustafa Cerić se nagrađuje za njegovu uzoritu predanost kao promišljeni posrednik u krizi između Istoka i Zapada  i u odnosima između religija koji su se naglo pogoršali nakon terorističkih napada u New Yorku, Washingtonu, Madridu i Londonu, te kao  pouzdani branitelj slobode i demokracije koje su bile dovedene u pitanje tim razvojem u Evropi i širom svijeta. Kao Vrhovni muftija Bosne i Hercegovine i kao osoba u vrijeme bosanskog odbrambenog rata, on je visoko poštovan u svojoj rodnoj Bosni. Zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj poziciji kao reisu-l-ulemi "prvom među ulemom", on je internacionalno traženi sugovornik. Kao Europljanin on se zalaže za integraciju muslimna, koji žive u Europi, u europsko društvo, te za miroljubivi dijalog između muslimana, Židova i kršćana. On se jasno zalaže za umjerenost, toleranciju i otvorenost u odnosima između Istoka i Zapada i tako snažno utječe na kulturu dijaloga. On time doprinosi na značajan način poboljšanju prilika za mirnu budućnost Europe i svijeta.

    Panel diskusija sa dobitnicima nagrade, koju će dodijeliti Roger de Weck i u kojoj će učestvovati član evropskog parlamenta Cem Ozdemir i predstavnik integracije Grada Štutgarta, Gari Pavković, će pokazati područje razlike između kulturnog porijekla i područja djelovanja dva dobitnika nagrade. 

    Kao i svake godine Theodor-Heuss-Stiftung će prirediti Kolokvij koji će se baviti pitanjima teme godine u kojem će učestvovati oba dobitnika nagrade. Kolokvij će se održati u petak 11. maja 2007. godine od 13:00 do 18:00 h u Literaturhausu u Stuttgartu, i predstaviti će ga Dr. Beatrice von Weizsacker. Tri govora će dati povod za tri radionice. Jurgen Fliege će govoriti o „Integraciji i religiji", prof. dr. Klaus J. Bade o „Integraciji i politici", a Cem Ozdemir o „Integraciji i civilnom društvu". 

    Kako bi se nadalje produbila tema, drugi sastanak će se održati na jesen. Theodor-Heuss-Stiftung uređuje godišnji izvještaj koji bilježi sve ove događaje.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.