Logo

Kineski mediji o posjeti delegacije Rabite Islamskoj zajednici u Kini

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 17. oktobar 2010. (MINA) - Prva posjeta delegacije Muslimanske svjetske lige (Rabita) Islamskoj zajednici i muslimanima u Kini naišla je na značajan odjek u kineskim medijima. Vodeći kineski mediji na engleskom i kineskom jeziku kao što su China Dailly,  China News Service, državna novinska agencija Šinhua objavili su izvještaje u posjeti delegacije Rabite u čijem sastavu je bio i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

2Reis-u-Kini2b

Prenosimo izvještaj agencije Šinhua, državne kineske agencije, koja je pod naslovom „Muslimanska svjetska liga obišla zapad Kine", izvjestila:

 - Delegacija Muslimanske svjetske lige je u petak u Pekingu izjavila da je svjedočila  stvarnim životnim situacijama kineskih muslimana.

Delegacija koju je predvodio Abdullah bin Abdulmuhsin Al-Turki,  generalni sekretar  Muslimanske svjetske lige , posjetila je Peking, Ujgursku  autonomnu oblast Šindžiang na sjeverozapadu Kine te  provinciju Gansu od 7. do  15. oktobra.

Turki je rekao da je delegacija posjetila Kinu u namjeri da unaprijedi prijateljske veze sa kineskom vladom,  kineskim muslimanima te da ponudi čvršću saradnju Islamskoj zajednici Kine.

"Veliko je postignuće to što je Kina uspjela osigurati da 56 naroda različitih kultura i religija živi u harmoniji," kazao je reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa Cerić.

Tokom posjete Kini, delegacija je posjetila džamije u Kašgaru i Urumćiju u Ujgurskoj  autonomnoj oblasti Šindžiang gdje su obavljali namaze sa lokalnim muslimanima i posjetili nekoliko medresa.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je potvrdio da je Kina  nesumljivo zemlja religijskih sloboda i zajedništva, te zemlja koja posvećuje dužnu pažnju zaštiti ljudskih prava.

On je također pozdravio napore kineske vlade da unaprijedi područja gdje žive muslimani i u zaštiti i obnovi starog jezgra grada Kašgara, a posebno mezar Muhameda Kašgarija, pisca prvog turskog riječnika.

On je izrazio nadu da će kineski muslimani uspjeti postići oboje, i muslimansku pobožnost i patriotizam kao kineski građani.

Tokom boravka u Kini, visoki kineski politički savjetnik Džia Ćinglin i direktor kineske državne administracije za vjerska pitanja Wang Zuoan susreli su se sa delegacijom.

Delegacija se susrela sa velikodostojnicima pet glavnih religija u Kini te razmjenila mišljenja o mogućnostima dijaloga i saradnje različitih vjerskih zajednica.

Turki je rekao da Kina pridaje veliku važnost osiguranju pune vjerske slobode i društenog statusa muslimanskih manjina.

Turki je kazao da se u budućnosti Muslimanska svjetska liga nada suradnji sa Islamskom zajednicom Kine u promoviranju multireligijskog dijaloga, održavanju seminara o različitim islamskim temama, osiguranju stipendija za studente kineskih muslimanskih manjina te organiziranju raznovrsnih treninga.

Delegacija Muslimanske svjetske lige boravila je u Kini na poziv kineske Islamske zajednice. Delegaciju su činili znanstvenici i dužnosnici iz Sudana, Indonezije, Jordana, Bosne i Hercegovine, Kuvajta, Turske i Arapske lige.
Muslimanska svjetska liga jedna je od najvećih islamskih nevladinih organizacija, osnovana je u Mekki 1962. godine  od strane muslimanskih religijskih predstavnika iz 22 države, ističe se u izvještaju kineske državne novinske agencije Šinhua.

Izvor: http://news.xinhuanet.com/english2010/china/2010-10/15/c_13559483.htm

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.