Logo

Reisu-l-ulema u posjeti Islamskoj zajednici Kine

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 15.oktobar 2010. (MINA)- Jednosatnim susretom sa Džia Čing Linom (Jia Qing Lin), predsjednikom Kineske narodne političke konsultativne konferencije (slično bivšem Socijalističkom svezu), visoka delegacija Rabite (Muslimanske svjetske lige) sa sjedištem u Mekki, danas je zvršila šestodnevnu zvaničnu posjetu Islamskoj zajednici u Kini.

1Reis-u-Kini1a

Reisu-l-ulema govori na međuvjerskom dijalogu u Pekingu

Prema popisu stnovništva iz 2000. godine u Kini živi oko 23 milujuna muslimana koji čine deset glavnih etničkih skupina, ako što su: Hui, Ujgur, Kozak, Kirgiz, Uzbek, Tadžik, Tatar, Salar, Dongšjang i Bavan.

Od 56 etničkih grupa u Kini, ovih deset muslimanskih etničkih grupa žive u velikom broju u sedam kineskih pokrajina: Šindžjangu, Gansu, Čingai, Ningčia, Šangči, Henan, Junan te u kineskoj metropoli Pekingu. Prema podacima Islamske zajednice u Kini ima oko 45 hiljada džamija. U samom Pekingu radi 70 džamija, koje su preživjele kinesku kulturnu revoluciju zato što su bile pretvorene u muzeje, pa nakon toga vraćene muslimanima na redovnu upotrebu.

2Reis-u-Kini2b

Predstavnici budističke, taoističke, katoličke i protestantske zajednice i delegacija Rabite

Kina danas živi drugo i drugačije doba u svemu pa tako i u pogledu vjerskog i kulturnog otvaranja i suradnje sa svijetom. U svom obračanju delegaciji Rabite Džia Čing Lin s ponosom ističe da je Kina na trećem mjestu u svijetu po ekonomskom razvoju, ali oni žele da što prije budu na drugom kako bi zatim bili prvi. No, nije važan samo ekonomski razvoj Kine, već i kulturni, posebno u poštivanju vjerskih sloboda.

3Reis-u-Kini3c

Šejh Hilaluddin, kineski vrhovni muftija predsjedava međuvjerskim dijalogom u Kini
  • - Mi smo svjesni da je islam prisutan u Kini od sedmog stoljeća i zato nam je važno da imamo dobre odnose sa muslimanskim svijetom. Vaša posjeta Kini je veoma važna, jer mi želimo da Islamska zajednica u Kini ima suradnju sa Rabitom. Mi pomažemo Islamsku zajednicu u Kini. Šejh Hilaluddin uživa naše poštovanje. Mi vjerujemo u valstiti rad i vlastitu pamet, ali smo otvoreni prema vanjskom svijetu" - kazao je Džia Čing Lin.

4Reis-u-Kini4d

Reisu-l-ulem sa Džia Čing Lin (Jia Qing Lin) predsjednikom Kineske narodne političko kosultativne konferencije

U svom obračanju generalni sekretar Rabite dr. Abdullah Muhsin el-Turki se zahvalio na pozivu Islamske zajednice u Kini da delegacija Rabite posjeti Kinu te iskazao poštovanje vladi i narodu Kine na toplom gostoprimstvu:

5Reis-u-Kini5e

Zajednička slika sa Džin Šing Linom nakon današnjeg sastanka

- Mi smo posjetili mnoga mjesta u Kini gdje žive muslimani i možemo kazati da smo vidjeli napredak u svakom pogledu. Drago nam je da muslimani žive i rade u miru i toleranciji sa drugim vjerama i kulturama. Mi smo spremni pomoći muslimanima oko organizacije hadža, ali i oko drugih vjerskih potreba muslimana. Mi osuđujemo svaku vrstu isključivosti, netolerancije i nasilja, jer je to protivno duhu islamskog morala" - naglasio je dr. Turki.

7Reis-u-Kini7g

Reisu-l-ulema poklanja Šerifovićev Kur'an Nur Bekriju, guverneru Autonomne ujugurske pokrajine Šindžjang

Inače, delegacija Rabite se danas srela u sjedištu Islamske zajednice u Pekingu sa predstavnicima crkava i vjerskih zajednica u Kini, kao što su budstička, taoistička, katolička i potestanstka. Pod predsjedavanjem Šejha Hilaluddina, kineskog vrhovnog muftije, vođen je vrlo otvoren i prijateljski dvosatni međuvjerski dijalog. Predstavnici vjerskih zajednica naglasili su važnost njihove autokefalnosti u tumačenju vjere i vođenju vjerskih institucija. Svi učesnici ovog zanimljivog, pa moglo bi se reći historijskog susreta muslimana sa različitim vjerama i svjetonazorima u Kini, složili su se da međureligijski dijalog nema alternativu te da vjerski autoriteti mogu pomoći u rješavanju mnogih pitanja s kojima se današnji svijet suočava.

8Reisu-l-ulema-poklanja-Serifovicev-Kuran-imamu-dzamije-Idgah-sto-znaci-dzamija-u-kojoj-se-klanja-Bajram-namaz

Reisu-l-ulema poklanja Šerifovićev Kur'an  imamu džamije Idgah, džamija u kojoj se klanja Bajram - namaz

Naravno, nakon obilaska mjesta kao što su pokrajine Šindžjang i Gansu i gradovi Urumči, Kašgar i Lanču, te nakon brojnih susreta sa ljudima, članovi muslimanske delegacije bili su puni utisaka o životu i suživotu u Kini. Zahvalili su se predstavnicima budističke, taoističke, katoličke i protestanske vjere što su se odazvali pozivu Islamske zajednice u Kini da dođu na ovaj međuvjerski dijalog i tako praktično pokažu koliko poštuju mjesto i ulogu Islamske zajednice u koneskom društvu. U svom obraćanju reisu-l-ulema Cerić je između ostalog rekao:

9Reisu-l-ulema-u-zenskoj-medresi-u-gradu-Lancu-Lanzhou-u-pokrajini-Gansu

Reisu-l-ulema u zenskoj medresi u gradu Landzu-Lanzhou u pokrajini Gansu

  • - Posjetom Kini uvjerili smo se da su muslimani ovdje domaćini, da uživaju svoje zasluženo mjesto u društvu i u državi. Posebno smo obradovani spoznajom da u Kini rade i djeluju škole, gdje se islamski odgajaju i obrazuju muslimanska djeca i omladina. Raduje nas također što su mjesta kao što je Kašgar, gdje žive većina muslimana Ujgura, u punom razvoju i što kineska vlada obnavlja na autentičan način staro jezgro tog drevnog grada gdje su živjeli i djelovali veliki učenjaci poput turskog lingviste Mahmuda Kašgarija (1008-1105), koji je utemeljio turski jezik svojim riječnikom i tako spasio turski jezik od zaborava. Nije isto slušati o Kini, posebno o muslimanima, i doći pa sve to vidjeti svojim očima. Kina zaslužuje poštovanje svijeta ne samo za veliki doprinos od 50% za razvoj svjetske ekonomije, već i za razvoj suživota i tolerancije među toliko zarličitih vjera, kultura i nacija. Stoga je važno biti svjedok današnje Kine koja korača velikim koracima putem kojim nam ulijeva nadu da postoji način da svijet izađe iz moralne i ekonomske krize - zaključio je svoje izlaganje reisu-l-ulema Cerić na međuvjerskom susretu u Pekingu.

10u-Islamskom-institutu-u-gradu-Landzu-Lanzhou-u-pokrajini-Gansu-osnovonom-1984

U Islamskom institutu u gradu Landzu - Lanzhou u pokrajini Gansu

osnovanom 1984. godine

Visoka muslimanska delegacija će sutra održati konferenciju za novinare u sjedištu Islamske zajednice u Kini i klanjati džumu-namaz u jednoj od pekinških džamija.

11Studenti-Islamskog-instituta-u-Landzu

Studenti Islamskog instituta u Landzu

12Reisu-l-ulema-sa-Ze-Bazu-doguvernerom-pokrajine-Gansu

Reisu-l-ulema sa Ze Bazu doguvernerom pokrajine Gansu

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.