A+ A A-

Reisu-l-ulema u Pekingu

Sarajevo, 9.oktobar 2010. (MINA) -  Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je u četvrtak, 07. 10. 2010. godine otputovao u Peking, Kinu, da bi se pridružio delegaciji Rabite (Muslimanska svjetska liga) sa sjedištem u Mekki radi posjete muslimanskoj zajednici u Kini. Riječ je o prvoj znavičnoj posjeti visoke muslimanske delegacije Kini koju čine dr. Abdullah el-Turki, gneralni sekretar Rabite, Abdurrahman Suwar al-Zahab iz Sudana, Ahmad Muhammad Hulejl, vrhovni sudija Jordana, Muhamed Hidajet Nur Wahid, bivši parlamentarac Indonezije, Abdullah el-Ma'tuq, bivši ministra vakufa Kuvajta, Mehmed Gormez, zamjenik reisu-l-ulme Turske i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Jučer, u petak, delegacija je klanjala džumu-namaz u džamiji Nujdža u Pekingu, gdje su većina Hui muslimani, odnosno autohtoni kineski muslimani, koji su ponosni na svoje kinesko porijeklo i svoji vjeru islam. Inače, u Kini živi nekoliko desetina milijuna muslimana koje čine desetak različitih etničkih grupa od kojih je najbrojnija etnička grupa Ujgur, za koju se kaže da je prototip turske nacije. Ujguri uglavnom žive u pokrajini Šindžjang u istočnoj Kini.

Zajednicka-slika-delegacije-sa-sastanka-sa-ministrom-Wan-Cu-An

U ime kineske vladae delegacije Rabite je danas primio ministar za vjerska pitanja Wan Cu An, koji je u dvosatnom susretu govorio o napretku kineske države i društva u poštivanju vjerskih prava, posebno muslimana te naglasaio da je Kina zainteresirana za dobre odnose sa muslimanskim svijetom.

 „Islam u Kini ima svoju viševjekovnu tradiciju, od sedmog stoljeća, pa je razumljivo da je islam prisutan u kineskom društvu i zato je vaša posjeta važna kako za Islamsku zajednicu u Kini tako i za kinesko društvo. Želim vas uvjeriti da mi sve činimo da se muslimani u Kini osjećaju ravnopravno sa svim ostalim stanovnicima naše zemlje" - kazao je ministar Wan Cu An. Dr.

Slika-reisu-l-ulema-sa-ministrom-Wan-Cu-An

Turki se ispred delegacije zahvalio i naglasio da je Kina važna zemlja u svijetu i da posjeta delegacije Rabite ima za cilj širenje dijajaloga i tolerancije na principu mira i sigurnosti u svijeti, kao što je to saudijski kralj Abdullah bin Abdulaziz Al-Saudi više puta naglasio u svojoj inicijativi za međuvjerski dijalog i razumijevanje u svijetu.

Višednevna posjeta Kini se danas nastavlja posjetama istočnim oblastima Kine gdje je živi najveći broja muslimana!