Promo banner

A+ A A-

Sjednica Rijaseta

 

Sarajevo, 6. oktobar 2010. (MINA) - Petnaesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prisustvu zamjenika reisu-l-uleme, članova Rijaseta i muftija, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, održana je u Zenici 5. 10. 2010. godine.

Na sjednici Rijaseta muftije su prezentirale izvještaje o ramazanskim aktivnostima na svojim područjima. Istaknuto je zadovoljstvo provedenim ramazanskim aktivnostima, posebno značajnim prisustvom vjernika u džamijama, prvenstveno omladine. Muftije su visoko ocijenile ramazanske posjete Reisu-l-uleme povratnicima u entitetu Republika Srpska i socijalno ugroženim porodicama što je označeno kao značajno ramazansko osvježenje.

sjednica-Rijaseta-1

Rijaset je konstatirao značajan napredak u promociji zekata i sadekatu-l-fitra. Također, istaknuto je da je ramazan protekao u miru, ali je izražena zabrinutost zbog još uvijek prisutnog uznemiravanja vjernika tokom ramazana u nekim povratničkim područjima i rušenjem mesdžida u Sturbi kod Livna. U okviru rasprave o ramazanskim aktivnostima Islamske zajednice ukazano je na prisutnu teškoću vezanu za izvođenje nastave bosanskog jezika u školama na području Republike Srpske i štetne posljedice koje to ima po Bošnjake.  Zaključeno je da se u narednom periodu o ovoj temi organizira naučni skup.

Rijaset Islamske zajednice je donio odluku o suspenziji imama Mehmeda Butkovića iz Živinica, do okončanja sudskog postupka i pravosnažnosti presude. Rijaset Islamske zajednice podsjeća da u disciplinskom postupku koji je bio pokrenut protiv Mehmeda Butkovića nije mogao utvrditi njegovu odgovornost, jer strana koja je podnijela prijavu nije željela učestvovati u postupku koji je pokrenuo disciplinski organ. Rijaset Islamske zajednice će pratiti ovaj sudski proces i ujedno izražava zabrinutost ukoliko bi se presuda temeljila na jednom iskazu samo strane koja je podnijela prijavu.

Rijaset Islamske zajednice je prihvatio prijedlog odluke o imenovanju članova Glavne izborne komisije. Mensur Karadža je imenovan za predsjednika Glavne izborne komisije, a izbori u Islamskoj zajednici će se obaviti u periodu od 20. 11. do 31. 12. 2010. godine.

sjednica-Rijaseta-2

Rijaset Islamske zajednice čestita svim građanima Bosne i Hercegovine što su svojim značajnim izlaskom na opće izbore potvrdili svoju opredjeljenost demokratskim procesima. Rijaset Islamske zajednice poziva izabrane političke predstavnike da preuzmu odgovornost za funkcioniranje države i ispune građanima data obećanja.

Rijaset Islamske zajednice iskazao je podršku Mešihatu Islamske zajednice u Sandžaku i imamima u njihovoj dostojanstvenoj borbi za vjerska i nacionalna prava Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

Reisu-l-ulema je informirao članove Rijaseta o njegovom učešću na Aspenskom ministarskom forumu u Madridu i međureligijskoj konferenciji o okolišu u Amanu kojom prilikom je jordanski kralj Abdulah uručio Reisu-l-ulemi nagradu za 2010. godinu za njegov doprinos u službi islama i muslimana, te širenju islamske tradicije i kulture.

Reisu-l-ulema je upoznao Rijaset o pozivu generalnog sekretara Muslimanske lige (Rabita) dr. Turkija da Reisu-l-ulema bude član delegacije Rabite koja će posjetiti muslimane u Kini od 8. do 17. oktobra 2010. godine. Rijaset je iskazao zadovoljstvo što je Rabita ukazala čast Islamskoj zajednici u BiH kandidirajući Reisu-l-ulemu u sastav prve svoje delegacije koja će posjetiti muslimane Kine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta.