Promo banner

A+ A A-

Jerusalimska patrijaršija demantovala Milorada Dodika

reis-jerusalemski-patrijarhSarajevo, 2. septembar 2010. (MINA) Glasnogovornik Ortodoksne crkve u Jerusalemu u ime patrijarha Teofila III demantirao je i negirao tačnost navoda Milorada Dodika iznešenih na konferenciji za štampu u Banja Luci nakon posjete Izraelu. 

Zvanični glasnogovornik Jerusalemske patrijaršije Issa Elias Issa Musleh u pismu Ambasadi Palstine u Sarajevu ističe da se patrijarh začudio i osudio izjave Milorada Dodika „njihovu formu i sadržinu kao i temu, posebno zato što njegova eminencija predvodi Ortodoksnu crkvu, majku svih crkava, i vodi računa o svom pozvanju, svojim sljedbenicima i svom stadu." 

Nadalje, u pismu se Dodikovo pripisivanje izjava jerusalemskom patrijarhu kvalificira kao „sramotno i neosnovano", i moli palestinski ambasador da „u ime Ortodoksne crkve u Jerusalemu, i u ime njegove eminencije" objasni ovo pitanje nadležnim u Bosni i Hercegovini, izražavajući nadu da se slične stvari neće ponavljati.  

Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci 18. 08. 2010. godine izjavio je da mu je tokom posjete Izraelu pa­trijarh jerusalemski Teofil III prenio kako se nekoliko puta sa­stao s reisu-l-ulemom Mustafom Cerićem koji mu je objasnio da je BiH zemlja Bošnjaka i da oni ko­ji to ne prihvataju mogu otići iz ove zemlje, saopćila je Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.