Logo

Iftar na Kovačima - libijski vođa Muamer Gadafi vakif

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 28. avgust 2010. (MINA) - Kao što je najavljeno jučer (petak, 27.08.2010) je na poziv reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića održan treći po redu tradicionalni iftar povodom početka izgradnje upravne zgrade Islamske zajednice na Dan Bedra, 17. dana ramazana. Ni najveći optimisti nisu mogli sanjati da će incijativa uglednih bosanskohercegovačkih privrednika na čelu sa Fahrudinom Radončićem za izgradnju upravne zgrade Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dobiti tako snažnu podršku od velikog broja vakifa u domovini i dijaspori. Vakifi od najvišeg iznosa od 800.000 KM do najmanjeg od 10 KM bili su nemalo iznenađeni činjenicom da je ugledna firma „ANS DRIVE" u rekordnom roku završila armirano-betonsku konstrukcija zrade sa sedam kubeta. Ugledni arhitek Zlako Ugljen  bio je vidno zadovoljan sa izvedenim radovima i izrazio želju da doživi da se njegova vizija upravne zgrade Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upotpunosti ostvari kao remek djelo, koje će krasiti grad Sarajevo i privlačiti pažnju svih koji vole ljepotu arhitekture.

iftar-kovaci-2010-donatori

Činjenica da je ovogodišnji iftar organiziran na samom mjestu upravne zgrade na Kovačima govori sama za sebe koliko je bilo važno biti  jučer sa uglednim privrednicima-vakifima, sa predsjednikom Sabora IZ-e Edhemom Bičakčićem, sa muftijama, dekanima isalmskih fakulteta, sa direktorima medresa, sa predsjednikom skupštine Sarajevskog kantona Denisom Zvizdićem, sa izaslanikom naćelnika općine Stari grad Sudom Berbićem te sa nekoliko ambasadora islamskih zemalja. Nakon kratkog dokumentarnog filma o hronologiji izgradnje upravne zgrade IZ-e autora Muhameda Halilovića i Zehre Alispahić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić je podnio kratki izvještaj, a potom su govorili ispred privrednika Fahrudin Radončić, ispred firme „ANS DRIVE" Muradif Bušatlić, ispred načelnika općine Stari grad Suad Berbić i Denis Zvizdić ispred Sarajevskog kantona. Svi su čestitali Islamskoj zajednici na postignutom uspjehu i iskazali spremnost da i dalje pomažu dok se posao ne završi na radost svih ljudi dobre volje.

IMG_5922

Svoj govor na kraju programa reisu-l-ulma dr. Mustafa Cerić počeo je pozivom da se prouči fatiha šehidima na Kovačima na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem i komadantom Rasimom Delićem te u podužem govoru ukazao na značaj i značenje Bedra, gdje je postavljeno načalo ljudskog faktora u kreiranju povijesti uz Božiju uputu, pomoć i nagradu uspjeha na ovome i spasa na drugome svijetu.

iftar-kovaci-2010-obracanje-reisu-l-uleme

No, ovogodišnji iftar na Kovačima ostat će upamčen po onome što prije dvije godine ni najveći optimisti nisu mogli zamisliti. U okolnostima recesije i nezaposlenosti nije nam mogla doći radosnija vijest iz Libije, koju je objavio reiusu-l-ulema u prisustvu ambasadora arapskih i islamskih zemalja među kojima je bio i libijski ambasador,  da je libijski lider Muamer Gadafi odlučio finansirati preostale radove na upravnoj zgradi Isalmske zajednice u Bosni i Hercegovini na Kovačima i na taj način upisati se među najveće vakife u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini. Ova radosna vijest je obradovale sve prisutne i zato je jednoglasno prihvaćeno da upravna zgrada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nosi ime „Vakuf Muamer Gadafi". Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je zatim pročitao telegram libijskom lideru Mumeru Gadafiju, zhvaljujući mu se na velikodušnosti, na bratskoj brizi o islamu i muslimanima u svijetu, posebno na Balkanu i Europi te izrazio zadovoljstvo što će upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nositi njegovo ime kao trajno sjećanje na bratsku ljubav i prijateljsvo između libijskog i bosanskog naroda. 

iftar-kovaci-2010-muftije

Na kraju reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je proučio dovu Allahu Uzvišenom da budemo dostojni milosti koju nam pruža u ovim mubareka danima!

Nakon toga hafiz Ismet Spahić imamio je prvu teraviju u džamiji upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na Kovačima.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.