A+ A A-

Islamska zajednica odbacuje svaki vid nasilja

ZNAKIZ1Sarajevo, 2.juli 2010. (MINA) - U povodu mnogih neutemeljenih optužbi, proizvoljnih etiketiranja i stavljanja u negativan kontekst muslimana, Islamske zajednice i općenito islamskog učenja od strane pojedinih medija, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Islamska zajednica je uvijek i na svakom mjestu jasno i nedvosmisleno osuđivala svaki oblik terora, nasilja, ostvarivanja ciljeva nasilnim i vanzakonskim putem. Takav stav je određen univerzalnim vrijednostima i tradicijom islama. Stoga je lišeno svakog kredibiliteta i apsolutno neprihvatljivo davati islamski predznak ili motivaciju i stavljati u kontekst simbole i obilježja islama, kao što je džamija, u izvještaje o kriminalnim, nasilničkim ili terorističkim aktima pojedinaca ili grupa čak i onda kada se takve osobe zaklanjaju iza islama ili svoje postupke na taj način pravdaju. Cjelovito tumačenje islama zahtjeva vrhunsku kompetenciju i posebnu odgovornost da bi se stekao legitimitet i vjerodostojnost i moglo govoriti u ime islama.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je bila i ostala predana opredjeljenju da čuva tradiciju i vrijednosti institucionalnog učenja i tumačenja islama u skladu sa zahtjevima mjesta, vremena i tradicije časne bosanske uleme, o čemu svjedoči fetva reisu-l-uleme o pridržavanju i čuvanju hanefijske tradicije iz 1993. godine, rezolucije Rijaseta iz 2006. godine i mnoge druge aktivnosti na zaštiti vrijednosti bošnjačke tradicije i institucionalnog djelovanja. Zato nisu istinite tvrdnje o šutnji Islamske zajednice i njenih predstavnika o pitanjima tumačenja islama. Međutim neprihvatljiva i zlonamjerna su očekivanja da Islamska zajednica bude policija i da vrši policijske i sudske poslove. Islamska zajednica ne pristaje na metode inkvizicije, talibanizacije i davanja cerifikata za ličnu vjeru i uvjerenje, ali je spremna preuzeti odgovornost za institucionalno tumačenje islama, organizaciju islamskih institucija, organa i reda unutar objekata Islamske zajednice.

Islamska zajednica je predana načelu da svako treba raditi svoj posao i preuzimati za svoj rad odgovornost. Odgovornost se očekuje od svih uljučujući i medije, koji umjesto harange i davanja javnog prostora radi moguće popularizacije ekstremnih ličnosti, slučaj Federalne televizije i gostovanje osumnjičenog za podmetanje eksploziva u Bugojnu, imaju važnu društvenu funkciju prezentiranja različitih stavova i konstruktivnog kritičkog sagledavanja stvari i događaja, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta.