A+ A A-

Predrasude o muslimankama u Oružanim snagama

ZNAKIZ1Sarajevo, 25. juni 2010. (MINA) -  Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić razgovarao je jučer, 24. 06. 2010. godine, s Ismailom Smajlovićem, vojnim muftijom, o aktivnostima Vojnog muftijstva, statusu muslimana i tretmanu vjerskih obilježja u Oružanim snagama. 

Vojni muftija je obavijestio Reisu-l-ulemu o procesima u sistemu odbrane koji trebaju jasnije definirati pravila i procedure, te vjerskim obilježjima muslimana a u povodu neprimjerenog medijskog predstavljanja muslimanskih obilježja, kao što su bajrak Islamske zajednice, halal kvaliteta u ishrani, mahrama i drugih obilježja muslimana. Posljednji takav primjer je tekst objavljen u Večernjem listu, 23. juna 2010. godine,  pod naslovom „Pripadnice vojske s hidžabom rade u vojarnama u Kuti, Livču i Rajlovcu" u kojem se u negativan kontekst stavlja prisustvo muslimanki u Oružanim snagama.  U razgovoru je naglašeno da je ovaj tekst tendenciozan i u suprotnosti s duhom demokratskih standarda, važećih zakonskih propisa i Sporazumom između Rijaseta i Ministarstva odbrane o organizaciji Vojnog muftijstva, čime se želi diskriminirati ili isključiti prisustvo muslimanki u Oružanim snagama.

Islamskoj zajednici ne smetaju vjerska obilježja drugih i neprihvatljivo joj je ugrožavanje bilo čijih vjerskih sloboda, stoga očekuje da bosanskohercegovačko društvo bez predrasuda uvažava slobode i vjerska obilježaja muslimana, uključujući prava muslimanki u Oružanim snagama. Islamska zajednica očekuje da odgovorni u Ministarstvu odbrane zaštite vjernike od medijske i svake druge zloupotrebe i da se poštuju prava muslimana na temelju najviših demokratskih standarda, zakonskih propisa i potpisanog Sporazuma o vjerskim aktivnostima muslimana u Oružanim snagama kojima se definiraju ljudska prava i vjerske slobode. Islamsku zajednicu zabrinjava prelijevanje islamofobičnih trendova ekstremnih grupa iz pojedinih evropskih zemalja u javni prostor Bosne i Hercegovine, kazano je, između ostalog, u ovom razgovoru.

 „Muslimani uz razumijevanje odgovornih rukovodilaca mogu da primjenjuju i provode propisane dužnosti muslimanima u pogledu ishrane i odijevanja. Nastojim koristiti pozitivna iskustva zemalja članica NATO-a i mi do sada nismo imali slučajeva koje nismo bili u stanju valjano riješiti", kazao je muftija Smajlović.