Promo banner

A+ A A-

Saopćenje za javnost Medžlisa IZ Doboj

ZNAKIZ1U povodu grubih neistina o Islamskoj zajednici i njenim najvišim predstavnicima emitiranim na Federalnoj televiziji, u ponedjeljak 24. 05. 2010. godine, u kontekstu problema stanovnika Kotorskog, Medžlis Islamske zajednice Doboj je održao  95  vanrednu sjednicu,  sa koje  izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže: 

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u probleme stanovnika Kotorskog uključila se od 2004. godine kada su Medžlis Islamske zajednice Doboj i Rijaset Islamske zajednice svesrdno podržali i pomogli ideju sastanka predstavnika Kotorskog i OHR-a. Prvom takvom sastanku u OHR-u bio je prisutan glavni imam Bajro ef. Džafić. Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i muftija zenički mr. Ejub Dautović su više puta primili predstavnike Kotorskog i s njima razgovarali. Također, Vakufska direkcija je sa svoje strane imala kontakte i razgovore s predstavnicima Kotorskog. Glavni imam  MIZ Doboj je inicirao održavanje tematske skupštine Opštine Doboj na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bilo Kotorsko.

Tokom radne posjete reisu-l uleme dr. Mustafe ef. Cerića Medžlisu Islamske zajednice Doboj, 18. 05. 2010. godine, na  sjednici Izvršnog odbora Medžlisa kojoj je bio prisutan reisu-l-ulema i muftija zenički, neki članovi Skupštine Medžlisa, uključujući i člana iz Kotorskog,predsjednika džematskog odbora Bečić Ismeta  razgovaralo se o problemu izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Bosni, a koja ugrožava poljoprivredno zemljište u Kotorskom i održivom povratku. Donesen je zaključak da glavni imam pisanim aktom informiše reisu-l ulemu dr. Mustafu  ef. Cerića o ovom problemu, a on će  obavijestiti Ambasadu Norveške o pitanjima vezanim za hidroelektranu. Drugim aktom, reisu-l-ulema o problematiziranim pitanjima održivog povratka obavijestit će vodeće stranke koje plediraju na glasove Bošnjaka: SDA, SDP i Stranku za BiH, o predloženom načinu pomoći održivom povratku, kaže se u saopćenju za javnost Medžlisa IZ Doboj koje su potpisali glavni imam Bajro ef. Džafić i predsjednik Sabit Šljivić.