Logo

Međuvjerski dijalog potreba i zahtjev vremena

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 28.05. 2010. (MINA) - Međuvjerski dijalog danas se treba temeljiti na potrebama i zahtjevima vremena. Muslimani i kršćani u savremenom društvu imaju mnoga područja zajedničkog djelovanja, kao što su promicanje moralnih vrijednosti, razumijevanja, zalaganje za poštivanje slobode i izgradnju mira.

Također, tokom razgovora reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i biskupa dr. Gebharda Fuersta naglašeno je da međuvjerski dijalog nema alternativu, a dosadašnjim naporima, posebno nakon održanog Muslimansko-kršćanskog foruma u Vatikanu, izgrađene su dobre pretpostavke za unapređenje duha međureligijskog razumijevanja i saradnje.

Biskup dr. Gebhard Fuerst je izrazio prijatno iznenađenje sadržajem člana 4. Ustava Islamske zajednice koji određuje da se ustrojstvo i djelatnosti Islamske zajednice temelje na islamskoj tradiciji Bošnjaka i zahtjevima vremena. On je to istako kao važan i interesantan detalj, jer je II vatikanski koncil imao takvu tendenciju formulirajući zahtjeve vremena kao čitanje znakova vremena što otvara širok prostor za saradnju.

Isto tako, biskup dr. Gebhard Fuerst podržao je izvođenje nastave islamske vjeronauke u njemačkim javnim školama i školovanje imama u Njemačkoj kroz otvaranje fakulteta islamskih nauka.

Tri važna pitanja

Reisu-l-ulema je istakao tri važna područja za Evropu i muslimane. „Muslimani prepoznaju dva vrlo opasna procesa. To su proces diskreditacije muslimana i drugi je samoizolacije muslimana. Odgovor na ovo dvoje jeste dijalog, zajednička akcija i naše približavanje", kazao je reisu-l-ulema.

Treće važno pitanje jeste udomaćivanja islama u Evropi, istakao je reisu-l-ulema, izražavajući radost aktivnostima Njemačke kroz Konferenciju o islamu i vjersko obrazovanje, jer se na taj način uvodi institucionalizacija islamskih pitanja, što je intencija Deklaracije evropskih muslimana čiji je autor reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema je izrazio uvjerenje da je XXI stoljeće, ustvari, stoljeće duha i duhovnosti, ukazujući na moguću opasnost koja proizilazi iz činjenice da duh ne može podnijeti ono što mu racio radi, što može proizvesti svojevrsnu duhovnu revoluciju. Zato je važno da vjerske zajednice sarađuju, kako jedna takva revolucija ne bi krenula u neželjenom pravcu.

Na poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u uzvratnoj posjeti, u srijedu je u Sarajevu boravila delegacija njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart, predvođena biskupom dr. Gebhardom Fuerstom. Naime, u maju 2007. kada je reisu-l-ulema boravio u Štutgartu prilikom uručenja nagrada Theodor Heuss za 2007 godinu, imao je susrete sa biskupom dr. Gebhardom Fuerstom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.