Promo banner

A+ A A-

S Bošnjacima u Turskoj

Sarajevo, 4. maj 2010. (MINA) - Šef Ureda Rijaseta za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad Kalajdžić i direktor MINE Amir Hodžić od 15. do 25. aprila posjetili su više mjesta u Turskoj u kojim žive Bošnjaci i pripremili serijal napisa koje ćemo uskoro moći čitati u Preporodu i na našoj WEB stranici.

S-bosnjacima-u-Turskoj

Oni su posjetili više bošnjačkih sela u Trakiji, u okolini gradova Kirklareliya i Čanakale, zatim Ankare, Burse i Inegola.

 U Inegelu kod Burse  su se susreli i razgovarali s novim inegolskim muftijom Hasanom Ćinarom koji se interesirao za organizaciju i rad IZ u BiH o čemu ga je upoznao mr. Kalajdžić.

S-bosnjacima-u-Turskoj-1

U Ankari,  u Turskom Diyanetu (Islamskoj Zajednici Turske) susreli su se i razgovarali s Niyazijem Gunešom, šefom odijela za finansije i razvoj IZ-e Turske i Rušti Unalom ,šefom odjela za personal, koji su ujedno i članovi upravnog odbora Sosyal Dini ve Hizmetler vakufa pri IZ-i Turske. Tema razgovora je bila međusobna saradnja, te konkretno započeta dva projekta : izgradnja Trzanjske (Ali Bey) džamije u Žepču te preostali završni radovi na džamiji Kutahija u Tešnju u šta spada i izgradnja munare. Gos. Kalajdžić se zahvalio svojim dugogodišnjim prijateljima na razumijevanju i dugogodišnjoj saradnji.

S-bosnjacima-u-Turskoj-2