A+ A A-

Saopćenje Muftiluka sarajevskog

ZNAKIZ1Sarajevo, 18. februar 2010. (MINA) -  Muftiluk  sarajevski u potpunosti podržava stavove Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo iznesene u saopćenju za javnost od 17. 02. 2010. godine vezano za odnos prema Federalnoj televiziji.

Muftiluk  sarajevski smatra utemeljenim zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u kojem se traži jasno i nedvosmisleno izvinjenje Federalne televizije muslimanima zbog dženaze krmetu. Također, Muftiluk sarajevski upućuje  Federalnoj televiziji isti zahtjev za izvinjenjem i izražava svoje duboko nezadovoljstvo i zgražanje tretmanom islamskih vrijednosti, najoštrije osuđuje  atake na duhovni integritet,  vjerska prava i osjećanja muslimana, govor mržnje i brutalno sataniziranje organa i ustanova Islamske zajednice što već dugo vremena Federalna televizija promovira kao svoju prepoznatljivu normu i standard u javnom prostoru. 

Muftiluk  sarajevski želi javnost podsjetiti da je takav odnos prema muslimanima i Islamskoj zajednici  direktno kršenje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, te drugih zakona i profesionalnih i etičkih kodeksa, kaže se u saopćenju Muftiluka sarajevskog.