Promo banner

A+ A A-

Poziv na solidarnost s narodom Haitija

ZNAKIZ1Sarajevo, 4. februar 2010. (MINA) U petak, u znak solidarnosti s narodom Haitija, odlukom reisu-l-ulema dr. Mustafe Cerića, u svim džamijama u kojima se obavlja džuma-namaz organizirat će se sergija, sakupljanje dobrovoljnih priloga za narod Haitija. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na ovaj način omogućava muslimanima i poziva ih da svojim prilogom učestvuju u pomoći ljudima u nevolji. Tim povodom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu džumu-namaz će klanjati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Karipsku državu Haiti je 12. januara 2010. godine, pogodio razorni zemljotres. Prema izvještajima središte glavnog grada gotovo je potpuno uništeno, mnogi drugi gradovi i naseljena područja su pretrpjela velika razaranja. Preživjeli stanovnici su ostali pod vedrim nebom.  Tragičnije od materijalnih razaranja jesu gubici ljudskih života. Posljednji izvještaji govore o smrti oko 170 hiljada ljudi. Usljed siromaštva i teških društvenih prilika u zemlji, zemljotres je dodatno pogoršao uvjete života preživjelog stanovništa, suočavajući ga sa humanitarnom katastrofom velikih razmjera. 

Ukazati pažnju potrebnom i pomoći čovjeku u nevolji bitan je segment svjedočenja islama. Islam snažno podstiče činjenje dobrih djela, naređuje pomaganje u dobru. Govori da se pomogne slabom, siromašnom, koga je zadesila nedaća u granicama mogućnosti, "Allah nikoga ne optrećuje preko mogućnosti njegovih" (Kur'an, II, 286). Čime pomoći, šta udijeliti? Da li ono što nam je suvišno, nama nepotrebno? Musliman tražeći odgovor  dobija uputu da se pomogne onim što je vrijedno, jer "nećete postići dobročinstvo dok ne udjelite dio od onoga što vam je najdraže" (Kur'an, III, 92). Koliko može nekome pomoći mojih pola marka ili marka, može biti nekome dilema. Muslimani se poučavaju da ko god uradi koliko trun dobra vidjet će ga, ali i onu trun zla (Kur'an, XCIX, 7,8). Možda nam onih pola marke ili marka, jedna kafa koju ne popijemo, bude mnogo dragocjenija na računu kojeg Bog sviđa, za koji vjernici vjeruju da će uslijediti. 

U narednim danima muslimani ulaze u mjesec mevluda, rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s. Iznova se prisjećajući da je Muhammed a.s. poslan kao radost i milost čovjeku i svijetu, te njegovih univerzalnih poruka da je najbolji onaj čovjek od koga ljudi imaju najviše koristi,  musliman biva snažno motiviran da posvjediči tu poruku tako što će koristiti ljudima, pomoći potrebnima, priskočiti u pomoć na vapaje ucviljenih i obespravljenih. 

Građani Bosne i Hercegovine sa, ne tako starim, iskustvom patnje, stradanja i razaranja, pomoći i podrške koja je stizala izdaleka i izbliza, mogu intenzivnije doživjeti patnju drugog čovjeka i vrijednost pomoći koja u tim trenucima dolazi. Premda su mnogi imali osjećaj ravnodušnosti  svijeta prema našoj patnji ili njegovu nesposobnost da je spriječi, posebno prisjećajući se današnje godišnjice stradanja sugrađana na pijaci Markale, ipak nas je radovala podrška i pomoć, kao što nas danas raduju nagovještaji pravde kroz procesuiranje ratnih zločina. 

Poslanje Islamske zajednice jeste navještavati dobrotu, nuditi nadu umjesto beznađa, priskočiti u pomoć umjesto ravnodušnosti.  Islamska zajednica je zajedno sa muslimanima to činila kroz prikupljanje priloga za žrtve cunamija u Jugoistočnoj Aziji, u zemljotresu stradalom stanovništvu iranskog grada Bama,  pomoć palestinskom narodu u Gazi. Sada nas ujedinuje u našoj islamskoj solidarnosti tragedija naroda Haitija. Budimo muslimani koji pomažu u teškoćama narodu Haitija,  koji se solidariziraju s obespravljenim, odlučno se zalažu za pravdu i dostojanstvo svakog čovjeka, bez obzira na njegovu, rasu, porijeklo, vjeru, naciju i ideologiju, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu sutrašnje sergije za pomoć narodu Haitija.