Promo banner

A+ A A-

Briga o vojnicima

Sarajevo, 7. januar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u svom kabinetu primio Ismaila Smajlovića, vojnog muftiju, koji ga je upoznao o problemima pripadnika Oružanih snaga kojima ističe ugovor u 2010-oj godini.

Vojni imami su na sastanku održanom u Sarajevu u četvrtak, 07. januara, izvijestili Vojnog muftiju o nepovoljnoj i neizvjenoj situaciji vojnika kojima prestaje angažman u Oružanim snagama. U obrednim okupljanjima i redovnim razgovorima muslimani pokazuju opterećenost vlastitom perspektivom. Traže pomoć i podršku za bolje rješavanje njihovog statusa.

1111

Pripadnici Oružanih snaga zaslužuju bolju pažnju i zbog činjenice da su sudionici pozitivnog procesa reforme odbrane. Ova populacija spada u srednju starosnu dob sa dovoljno snage da pruži doprinos razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Reisu-l-ulema je pružio podršku Vojnom muftiji i imamima u njihovoj brizi za pripadnike Oružanih snaga i zatražio od Vojnog muftije veći angažman u informiranju vojnika o njihovim pravima i mogućnostima u procesu reforme.

Odbrambeni sistem provodi reformu i on treba stalno napredovati. Ojačavanjem i poboljšavanjem kadrovske strukture ne treba dovoditi u pitanje ljudsko dostojanstvo. Državne strukture trebaju brinuti posebno o ovoj populaciji koja je žrtvovala važan period života u sastavu vojske.

2222

Svakako, smatra Reisu-l-ulema, tim vojnicima treba pomoći da ne unište ono što su gradili i u tome se trebaju angažirati svi razmjenom informacija i podrškom u iskorištavanju sposobnosti vojnih lica, njihovog iskustva i radinosti kao poželjnih karakteristika.

Očekujem da će ovo razumjeti vojnici sa kojima sam nedavno razgovarao i odgovorni u Ministarstvu odbrane u koje imam povjerenje, a od vojnih imama tražim više pažnje za ovu populaciju, kazao je na kraju Reisu-l-ulema Vojnom muftiji.