Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u Kopenhagenu

Svjetski vjerski autoriteti pozvali vlade na akciju oko klimatskih promjena

 

reisu-l-ulema-dr-cericSarajevo, 10. decembar 2009. (MINA) -  Danas su u Kopenhagenu dopredsjednici Svjetske koferencije religija za mir pozvali šefove država i vlada na hitnu akciju kako bi se zaustavio proces globalnih klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom nepažnjom i pohlepom. Četrdeset devet uglednih vjerskih autoriteta iz cijeloga svijeta među kojima su: turski reisu-l-ulema dr. Ali Bardakoglu, generalni sekretar svjetske islamske misije sa sjedištem u Tripoliju dr. Ahmed Šerif, moskovski patrijarh i cijele Rusije Kiril (Kirill), kanterberijski nadbiskup Rovan Viljems (Rowan Willams), jevrejski  rabin David Rosen, generalni sekretar šintoizma iz Japana Masami Yatabe, predsjednik taoizma iz Singapura Master Lee Zhwang, vrhovni palestinski kadija Šejh Tajser Redžep el-Temini, Šejh Hamza Jusuf Hanson iz Amerike i mnogi drugi.

U kratkom obraćanju Kopenhagenskoj konferenciji, vjerski uglednici su poručili svjetskim šefovima država i vlada poruku u kojoj se kaže:

-Mi, predvodnici svjetskih religija, koji radimo zajedno kroz Konferenciju religije za mir - kao najveća i najreprezentativnija multireligijska koalicija, pozivamo šefove država i vlada da hrabro djeluju radi smanjenja globalne klimatske promjene.

-Klimatske promjene već imaju za posljedicu povećane prirodne katastrofe i patnju miliona ljudi, posebno najsiromašnih na našoj planeti. Bez promjene sadašnjeg kursa, stupanj klimatskih promjena će se povećavati. Štetnost klimatskih promjena ne poznaje granice. Osnovna sredstva za život - zrak, hrana, voda i prirodni okoliš sve više su ugroženi od ljudske ruke.

-Kao vjerski predstavnici poznato nam je da su mnogi znanstvenici u svijetu suglasni da postoji dokaz da su ljudske aktivnosti odgovorne za ugrožavanje uvjeta za održiv život na Zemlji. Ti znanstveni dokazi obavezuju nas da preduzmemo dramatičnu promjenu ponašanja. Ova promjena neće biti lahka, ali je nužna i mora uključiti sve nas kako bi se oslobodili siromaštva i bijede miloni ljudi. Kao globalna ljudska familija, naša je moralna obaveza da skupimo mudrosti i koletivne volje za odlučne korake kako bi poštedili našu planetu od daljne katastrofe. Vrijeme za djelovanje je sada i odmah.

-Prihvatajući se zadatka da djelujemo u našim vjerskim zajednicama na pitanju klimatskih promjene, mi pozivamo svjetke političke lidere da budu svjesni moralne odgovornosti i praktičnih izazova koji stoje u korijenu krize klimatskih promjena. Mi pozivamo šefove država i vlada da budu na čelu pokreta koji u sebi sadrži moralnu odgovornost za budućnost čovječanstva - kaže se u apelu svjetskih religijskih autoritet upućenog šefovima država i vlada povodom historijske konferenciju u Kopenhagu o klimatskim promjenama.

U Kopenhagenu je i reisu-l-ulme dr. Mustafa Cerić, koji je u desetominutnom govoru u Švedskom Gustafskikanu (Swedish Gustafskyrkan) u Kopenhagenu između ostalog rekao:

-Dobro je da su svi, i bogate i siromašne države, razvijene i nerazvijene nacije, postale svjesne opasnosti koja se zove „klimatske promjene" zbog ljudske nepažnje i pohlepe. Naravno, bit će još bolje ako se u Kopenhagenu sjedine mudri čovjek sa Istoka i racionalni čovjek sa Zapada i shvate da nam je planeta Zemlja svima dom i da, stoga, svi treba da poštujemo kućni red, a to je da niko nikoga ne ugrožava i da svi podjednako imamo dovoljno zraka, vode, hrane, te prava i slobode da živimo život dostojan čovjeka. Vrijeme je da  svi ljudi i narodi u svijetu imaju iste mogućnosti za napredak i sreću. Vrijeme je da se svi zapitamo kakav je naš odnos prema čovjeku i njegovom životu na Zemlji. Vrijeme je da se vratimo Bogu koji je izvor života, u kojeg se svi treba da pouzdamo kroz zavjet da ćemo se držati temeljnih moralnih principa od kojih su najvažniji pravo na život, pravo na vjeru, pravo na slobodu, pravo na imetak i pravo na čast - završio je svoje izlaganje u Kopenhagenu reisu-l-ulema  dr. Mustafa Cerić.