Promo banner

A+ A A-

Govor reisu-l-uleme na večernjem bajramskom prijemu

bajram-ilustracijaVečeras u 18h na Fakultetu islmaskih nauka u Sarajevu bit će upriličen bajramski prijem na kojem će prisutstvovati brojni zvaničnici iz javnog života naše zemlje. Tom prilikom reisu-l-ulema će održati i prigodan govor.

U prilogu prenosimo govor reisu-l-uleme na večerašnjem prijemu:

KURBAN-BAJRAMSKI PRIJEM

MEKTEB-I NUVAB

(Zu-l-hidže 10, 1430/novembar 27, 2009)

Braćo i sestre,

Eminencije i ekselencije,

Dame i gospodo,

Hvala vam što ste se odazvali našem pozivu i što ste pokazali hrabrost da većeras budete s nama na našem tradicionalnom kurban-bajramskom prijemu.

Pošto se nalazimo na izmaku kako miladske 2009. tako i hidžretske 1430. god. korisno se podsjetiti da će nam prošla godina ostati u sjećanju kao godina propuštenih prilika za brži i bolji napredak našeg društva, ali i godina u kojoj nam je definitivno postalo  jasno da se prava i slobode ne poklanjaju, već da se za te vrijednosti mora boriti svaki pojedinac i svako društvo da bi bilo cijenjeno i poštovano. Više nego ikada sad nam je jasna ona naroda poslovica koja kaže: „Pouzdaj se use i u svoje kljuse".

 To je posebno postalo jasno Islamskoj zajednici koja je u protekloj godini bila pod jakom dobronamjernom, ali ponekad i zlonamjernom kritikom, koja je često prelazila svaku granicu pristojnosti i kulture dijaloga.

Kao zajedničko dobro muslimana, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedna od najstarijih vjerskih institucija u našoj zemlji i  sposobna je da primi svaku dobronamjernu kritiku koja će joj pomoći da svoju misiju širenja mira i dobra među svim ljudima dobre volje obavi na najbolji mogući način.

Međutim, Islamska zajednica ne može prihvatiti ocjene o njenom radu i djelovanju, koje su paušalne i zlonamjerne te kojima se kod muslimana želi izazvati strah i unijeti sumnja u moralni integritet njihovih duhovnih predstavnika. Ovdje želim da podsjetim na jednu poučnu arapsku poslovicu koja keže: „Ljudsko uho je čudno polje - posiješ sumnju, nikne laž; posiješ laž, nikne krv".

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je tradicionalna duhovna vrijednost muslimana ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na Balkanu te u Europi, Americi i Australiji gdje su mnogi muslimani Bošnjaci prognani tokom posljednje agresije na našu zemlji.

Naravno, Islamaka zajednica je vrijednost svih koji je prihvataju kao svoj vjerski, duhovni i moralni simbol oko kojeg svi treba da budu okupljeni i svi treba da budu jednaki u svojim pravima i obavezama kao neodvojivi dio njihovog ukupnog vjerskog  bića.

Prema tome, odlučno odbijamo bilo kakvu manipulaciju sa vrijednostima Islamske zajednice bilo kojeg pojedinca ili grupe sa pozicije političkih ili drugih potreba te odbacujemo  da se  Islamsku zajednicu svrstava  na bilo koju stranu.

 Islamska zajednica je opće dobro svih muslimana, ali i opća briga svih muslimana bez obzira na određene razlike među njima. Naravno, Islamska zajednica se neće odreći svoga prava i svoje slobode da javno iznosi svoja mišljenja o svim pitanjima koja se tiču muslimana, uvijek uvažavajuči činjenicu da je Bosna i Hercegovina multireligijsko i multinacionalno društvu u kojem svi treba da  budu jednakopravni i jednakovrijedni poštovanja kao pojedinci i kao zajednice.

Islamska zajednica je svjesna svoje odgovornosti i spremna je da radi na promicanju kulture dijaloga, posebno međuvjerskog dijaloga kao važnog načela za bilo koji drugi dijalog u našem društvu. 

Uvjeren sam da kao što u nama muslimanima kurban-bajram budi nadu u bolju budućnost i oživljava u nama vjeru u pravedne zakone, koji će donijeti jednakopravnost svim ljudima i narodima naše zemlje, tako isto sam uvjeren da kod naših komšija jevreja, kršćana i hršćana i svih ostalih ljudi dobre volje njihovi blagdani  bude nadu i oživljava vjeru u našu nam zajedničku budućnost, koja se zove Europa, koja je utemeljena na principu demokratije i ljudskih prava.

S ovim mislima dozvolite mi da još jednom kažem: Bajram šerif mubarek olsun i da vam se još jednom zahvalim na dolasku!

Molim dragog Boga da nam svima podari dobro zdravlje, dobro zaspoloženje i dobar uspjeh i životu i radu. Amin!