A+ A A-

Reisu-l-ulema primio kuvajtsku delegaciju

Sarajevo,24. novembar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio delegaciju Kuvajta u kojoj su bili predstavnici  Ministarstva vakufa i nevladinih organizacija Kuvajta, a koja je u sastavu Visoke kuvajtske državne delegacije koju predvodi premijer Kuvajta u posjeti Bosni i Hercegovini.

Reis-kuvajtska-delegacija-2009-1

S reisu-l-ulemom dr. Cerićem su razgovarali Adil Abbas, Sejid Nebil Attanani, Fehd Šamiri, Osman Hajdar i druge ličnosti.

Delegacija prijateljskog Kuvajta se zanimala  za položaj Islamske zajednice za stanje u BiH koje se tiče prava i sloboda muslimana, a posebno mogućnosti Islamske zajednice da putem svojih institucija: Rijaseta, medresa, fakulteta i džamija, ostvaruje punu slobodu.

Također, prijatelji iz Kuvajta su se zanimali kakvo je stanje vakufa u BiH i da li je država to regulisala zakonom o restituciji.

Reis-kuvajtska-delegacija-2009

Reisu-l-ulema je obavijestio prijatelje iz Kuvajta da Islamska zajednica djeluje prema Zakonu o slobodi religija i da su njene istitucije dovoljno snažne da se mogu nositi s izazovima vremena.

Reisu-l-ulema je istakao veću potrebu obnove džamija i povratničkih džemata, posebno u istočnoj Bosni. Istakao je i potrebu donošenja Zakona o restituciji i vraćanja vakufske imovine.

Reisu-l-ulema je zahvalio  državnim institucijama Kuvajta, posebno Ministarstvu vakufa i humanitarnim organizacijama koje su sve vrijeme pomagale jetime i Islamsku zajednicu u obnovi mnogih džamija u BiH.

Na kraju razgovora, reisu-l-ulema je zahvalio kuvajtskoj delegaciji što je u posjeti BiH uoči Kurban bajrama i zamolio predstavnika kuvajtskog vakufa da muslimanima u Kuvajtu prenese bajramske čestitke riječima: Bajram šerif mubarek olsun!