Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na konferenciji Svjetskog halal foruma u Hagu

Hag, 17. novembar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić održao uvodni govor na konferenciji Svjetskog halal foruma u velikoj dvorani u Hagu - Holandija.

Halal-forum2

Ovaj Svjetski halal forum sa sjedištem u Kuala Lumporu osnovan je prije pet godina u namjeri da promovira ideju halal principa u islamu kojim se regulira ne samo ispravna i zdrava ishrana, već i ispravan i zdrav međuljudski odnos kao uvijet za zdravo i prosperitetno društvo. Do sada je Halal Forum svoje godišnje konferencije održavao u Kuala Lumpuru - Malezija. Ove godine je prvi put da se konferencija Halal Foruma održava izvan Malezije i to baš u Hagu - Holandiji sa ciljem da se ideja o halal principu u ishrani, odijevanju i međuljudskim odnosima širi u svijetu, posebno u Europi.

Halal-forum1

 Čast da na prvoj konferenciji Svjetskog halal foruma u Europi održi uvodni govor pripala je reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću koji je, nakon prezentacije osnivača foruma Hadince Džumaatum Azmi, između ostalog rekao:

-Malezija je bez sumnje primjer kako se osnovni principi islama, kao što je princip halala, mogu uspješno primjenjivati uvijek i na svakom mjestu, posebno u ishrani. Stoga je od velike važnosti da je Halal forum odlučio da ovogodišnju konferenciju uz učešće 37 zemalje sa svih kontinenata održi u Europi. Čestitam Holandiji što je dobila naklonost Halal foruma i zahvaljujem se organizatoru što mi je ukazao čast da govorim i da kažem da je ovo značajan dan za nas muslimane u Europi koji u malezijskom primjeru vide da se islam može prezentirati na načim koji je prihvatljiv svima te da su muslimani počeli da shvataju da u globalnom svijetu nije dovoljno biti samo potrošać, već treba biti i proizvođač dobara koja su upotrebljiva za svakoga bez obzira na vjeru, naciju i rasu.

Halal-forum3

Uvjeren sam da će halal princip objasniti mnoge neodoumice oko islama i da će se kroz halal navike muslimani predstaviti svijetu kao moralno odgovorni ljudi i korisni partneri u proizvodnji dobara koja koriste svim ljudima.

Drago mi je je što je moja zemlja Bosna i Hercegovina danas postala punopravni član Međunarodne alijanse za halal kvalitetu. Direktoru Agencije za certificiranje halal kvaliteta sa sjedištem u Tuzli Amiru Sakiću čestitam i želim mnogo uspjeha na daljem razvijanju halal principa u Bosni i Hercegovini.

Halal-forum

Ovoj konferenciji želim uspješan rad uz tople selame - završio je svoje obraćanje reisu-l-ulema Cerić u Holandiji.

Očekuje se da će se reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić danas sastati s predsjednikom haškog suda Patrick Robinsonom i glavnim haškim tužiocem Sergeom Brammertzom.