A+ A A-

Apel Islamske zajednice muslimanima

ZNAKIZ1Sarajevo, 13. novembar 2009. (MINA) - Usljed brojnih poziva i zahtjeva muslimana iz cijele Bosne i Hercegovine u kojima oni izražavaju svoju ogorčenost i uznemirenost nezapamćenom javnom medijskom kampanjom Federalne televizije usmjerene na kriminaliziranje Islamske zajednice, njeno brutalno ušutkivanje, udar na slobodu i čast muslimana i progon islamskih autoriteta, kojom prilikom muslimani iznose svoja različita mišljenja, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje saopćenje u kojem se kaže:

-  Islamska zajednica po svom poslanju i islamskim načelima je dužna tražiti poštovanje u javnom prostoru prema vrijednostima islama i ljudski i civiliziran odnos, onako kako se Islamska zajednica i muslimani odnose prema vrijednostima drugih tradicija i svjetonazora. Činjenica da se u ovoj medijskoj kampanji negiraju svi pozitivni rezultati rada Islamske zajednice i muslimana, angažman i žrtve u odbrani naše domovine, uspjeh medresa i fakulteta, rad na obnovi povratničkih džemata i medžlisa, obnova više stotina vjerskih objekata, doprinos međuvjerskom dijalogu, zaštita vakufske imovine, napori brojnih imama u povratničkim džematima i slično, dovoljno govori o namjerama i tendencijama. Pored toga, očito je da se u javnom prostoru kreira lažna slika o Islamskoj zajednici u kojoj nema ništa pozitivno i predstavlja se da je Islamska zajednica nužno zlo i izvor problema bosanskohercegovačkog društva.

Razumijevajući negodovanje muslimana ovakvim odnosom, Islamska zajednica želi obavijestiti muslimane da nezadovoljstvo i protest protiv kršenja svojih ljudskih i vjerskih prava koja su garantirana zakonima i vrijeđanja njihovih duhovnih vrijednosti iskazuju na način kako je to zakonom predviđeno. Jedan od puteva je da negodovanje iskažu svojim predstavnicima u parlamentu. Oni koji su na izborima tražili podršku muslimana i obećavali da će štititi i njihove interese neka ispune svoja obećanja. Parlament Federacije BiH je osnivač najglasnijeg medijskog eksponenta kompromitacije islamskih institucija, Federalne televizije, javnog servisa, čiji Upravni odbor postavlja Parlament i čiji rad, između ostalog, kroz pretplatu plaćaju i muslimani. Obzirom na ovu činjenicu neobjašnjivo je da javni medij može djelovati mimo volje osnivača.

Također, zbog vrijeđanja, ismijavanja, izrugivanja i progona jedne vjerske zajednice i njenih pripadnika, muslimani mogu svoje nezadovoljstvo iskazati Federalnoj televiziji i Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Islamska zajednica apelira na muslimane da kroz izražavanje svoga nezadovoljstva ne posežu za bilo kakvim nasilnim i vanzakonskim sredstvima, iskazivanjem agresivnosti, verbalnih prijetnji, uvredama, govoru mržnje ili huškačkom jeziku. Islamskoj zajednici i muslimanima je neprihvatljivo nasilje i mržnja i oni to odlučno odbacuju i osuđuju. Islamska zajednica insistira na istini i pravdi, njegovanju kulture dijaloga i slobode da svako može iznijeti svoje argumente. Neka dominira snaga argumenata, a ne argument sile, mržnje i vrijeđanja bilo koga i bilo čijeg ljudskog dostojanstva i časti. Isto tako, Islamska zajednica apelira na sve odgovorne u javnom životu da predano rade na eliminiranju bilo kakvih tenzija, da se poštuje dignitet svake osobe bez obzira na naciju, vjeru i kulturu, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.