Logo

Reisu-l-ulema primio egipatskog ambasadora

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 12. novembar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio egipatskog ambasadora u BiH  Ahmeda Khattaba koji mu je uručio pismo Vrhovnog muftije Egipta  Ali Džume.

Egipatski-ambasador-reis-11.2009-1

Vrhovni muftija Egipta u pismu  naglašava važnost jedinstva muslimana općenito, a posebno muslimana na Balkanu, s osvrtom na situaciju u Srbiji gdje muslimani prolaze različita iskušenja i osporavaju im se elementarna vjerska prava koja imaju druge vjerske zajednice i crkve u Srbiji, kao što je jednaki status u pogledu finansiranja institucija Islamske zajednice sa sjedištem u Novom Pazaru.

Reisu-l-ulema je zahvalio ambasadoru na pismu i zamolio ga da se zahvali Vrhovnom egipatskom muftiji na brizi koju iskazuje za stanje Islama i muslimana na Balkanu, a posebno u Srbiji.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je kazao da će Islamska zajednica u Sarajevu učiniti sve što je u njenoj moći da se zaštite prava muslimana u Srbiji i da  budu oslobođeni bilo kakvog pritiska u organizaciji i vođenju njihovih vjerskih poslova.

Egipatski-ambasador-reis-11.2009

Također, Reisu-l-ulema je zahvalio ambasadoru  Ahmedu Khattabu  na stalnoj brizi  egipatske ambasade u Sarajevu i predložio da se organizira naučni skup u Sarajevu na kojem bi se pokazalo koliko je Al-Azhar imao uloge u artikuliranju i čuvanju islamskog identiteta kod Bošnjaka i koliko je pridonio da se kod muslimana Bošnjaka razvije duh suživota i tolerancije u okvirima šerijata i osnovnih islamskih načela na što su muslimani Bošnjaci veoma ponosni i na čemu su zahvalni Univerzitetu Al-Azhar.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.