Logo

Neobjavljeno reagiranje IZ na Federalnoj TV

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

ZNAKIZ1Sarajevo, 10. novembar 2009. (MINA) - Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 09. 11. 2009. godine poslala Federalnoj televiziji reagiranje na komentar Feđe Isovića u Dnevniku 2 FTV od 08. 11. 2009. godine. Islamska zajednica je očekivala da FTV u Dnevniku 2, 09. 11. 2009. god., objavi reagiranje Islamske zajednice u istom terminu i istom obimu. Pošto Federalna televizija, kao javni servis, nije ispunila svoju zakonsku obavezu da se čuje i druga strana, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice je prisiljena ovim putem javnosti iznijeti stavove Islamske zajednice kao svoje pravo na slobodu mišljenja i govora i kao svoje pravo na odbranu od satanizacije i islamofobije koju Federalna televizija provodi s predumišljajem kao koncept kojeg već duže vrijeme osmišljavaju, održavaju i uporno nameću bosanskohercegovačkoj javnosti neki domaći i strani politički i medijski moćnici.

U reagiranju Službe za odnose s javnošću, koje FTV nije objavila, se kaže:    

-Islamska zajednica u BiH osuđuje bezočnu medijsku kampanju protiv Islamske zajednice, a svi raniji dokazi o konceptu njene diskreditacije posredstvom Federalne televizije, dodatno su osnaženi emitiranjem komentara u Dnevniku 2 Federalne televizije od 08. 11. 2009. godine.

Na ovaj način Federalna televizija nastavlja ispisivati svoje profesionalno beščašće kroz dosljednost konceptu kompromitacije i ponižavanja Islamske zajednice i njenih predstavnika. Gost komentator Dnevnika 2 nije ponudio nikakav argument, niti neki novi logički utemeljen pristup, nego je po oprobanom receptu, pokušavajući to zaogrnuti u formu satire, proizvoljno izricao što gore i ružnije etikete i iznosio fiktivne konstrukcije. Nažalost, ovdje se ne radi ni o kakvom teatru i umjetničkom transponiranju istine, nego o veoma ozbiljnom i opasnom scenariju i režiji vještih scenarista i režisera. 

Više je nego očito da Federalna televizija, nakon skandaloznih priloga o Saboru i Islamskoj zajednici u cjelini, ugošćavanja osobe iz kriminalnog miljea koja je iznosila neistine o Islamskoj zajednici, ponovo širom otvara vrata dobrodošlice za svakoga ko želi iskazati svoju frustraciju i netrpeljivost prema Islamskoj zajednici. Time se nastoji manipulirati javnošću u cilju prikrivanja svojih prljavih postupaka u kontekstu zadatka medijske kampanje i satanizacije institucija Islamske zajednice.

Federalna televizija, kao javni medij, čiji je osnivač Parlament Federacije BiH i koji, između ostalog, finansiraju i muslimani kroz obaveznu pretplatu, nema snage niti smjelosti da obrazloži muslimanima koncept kriminalizacije i ponižavanja vjerskih autoriteta. Izgleda da muslimani nisu vrijedni pažnje menadžmenta Federalne televizije, oni moraju pristati na ponižavanje i još usto moraju svojim novcem finansirati takve projekte. Islamska zajednica i muslimani imaju pravo znati na temelju kojih i čijih dokaza se njihovi vjerski predstavnici, bez suda i valjane sudske presude, sumnjiče i kriminaliziraju, s kojim pravom se oni povezuju s osuđivanim ili moralno kontroverznim osobama. Akteri shematiziranja Bošnjaka nastoje zamagliti suštinu, tj. kreatore, egzekutore i motive, te sinhroniziranom kampanjom Islamsku zajednicu optužuju za ono što je nespojivo s njenom misijom i načelima. Ovo je, u više od jednog stoljeća postojanja i života sa svojim narodom, jedan u nizu pritisaka na Islamsku zajednicu i brutalni udar na njen duhovni i institucionalni integritet, kaže se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.