A+ A A-

Reisu-l-ulema na konferenciji u Beču

Beč, 24. oktobar 2009. (MINA) - U petak ,23.10.2009 je na Bečkom univerzitetu u prisustvu velikog broja austriskijh državnih dužnosnika, pedagoga i teologa iz jugoistočne Europe otvorena trodnevna konferencija o temi „Islamsko obrazovanje u jugoistočnoj Europi". Organizatori ove konferencije su Institut za obrazovanje, naučnu Pedagogiju islamske vjeronauke Filozofskog fakulteta Bečkog univerziteta, Institut za pravnu filozofiju, vjersko pravo i pravne kulture Pravnog fakulteta Bečkog univerziteta, Institut za Dunavsko-područje i srednju Europu i Ured austrijske kooperacije za nauku, obrazovanje i kulturu. Oko 35 stručnjaka za islamsku pedagogiju uzet će učešće na bečkoj konferenciji iz 12 država (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Kosovo, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska). Kao počasni gost bečke konferencije, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je održao uvodni govor o temi „Značenje islamskog obrazovanja za mir i dijalog na Balkanu", u kojem je između ostalog rekao:

-Čestitam Bečkom univerzitetu na inicijativi da organizira konferenciju na kojoj će se razmatrati smisao religijskog obrazovanja, posebno islamskog, u kontekstu europskog sekularizma. Zahvaljujem se Austrijskom kulturnom uredu za zapadni Balkan u Sarajevu, Austrijskoj ambasadi u Sarajevu Nj.E. ambasadoru dr. Koecku (Köck), dr. Štilfridu (Stillfried), velikom prijatelju Bosne te našoj Bosanki Izeti Džidić, koja je uspješno izkoordinirala ovo konferenciju i pokazala kako se voli domovina i poštuje prijateljska Austrija. Posebno me raduje što su na konferenciji pozvani profesori sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu na čelu sa dekanom dr. Ismetom Bušatlićem. 

Konferencija-Bec-2009

Izbor teme za ovu koferenciju pokazuje da je važno da se Europa upozna sa sadržajem i načinom islamskog odgoja od predškolskog do visokog obrazovanja. Dosada Europa nije pokazivala naročito zanimanje o religijskom odgoju i obrazovanju zato što se mislilo da je vjera kao takva izgubila smisao u sekularnoj Europi. To je, kako vidimo, pogrešno uvjerenje, jer se i u Europi religija sve više nameće kao važan faktor u privatnom i javnom životu ljudi. To što se od muslimana traži da se javno izjasne o svojim vjerskim uvjerenjima i odgojno-obrazovnim namjerama ne treba da nas čudi, jer islam jest još uvijek velika nepoznanica za većinu Europljana i zato je opravdana njihova znatiželja, koja je pomiješana sa strahom od islama kojeg određeni mediji šire. Tu potrebu Europljana da čuju šta to muslimani vjeruju i na koji način svoju djecu odgajaju muslimani treba da ozbiljno uzmu u razmatranje i da jasno i nedvosmisleno objasne sve što je vezano za njihovu vjeru i kulturu.  Jasnoča oko islamskog učenja nije važna samo za nemuslimane već i za muslimane koji, također, vrlo često imaju pogrešno shvatanje suštine islamskog vjerovanja i naučavanja. Štoviše, neupučenost muslimana u prave vrijednosti islama često daje pogrešnu sliku  o islamu drugim ljudima.

Nije slučajno da se baš u Beču otvara mogućnost međuvjerskog i međukulturnog dijaloga, posebno u vezi sa  islamskim i kršćanskim odgojem i obrazovanjem. Austrija može biti primjer europskim zemljama za odnos prema islamu i muslimanima činom svog priznavanja islama 1912. god. i donošenjem „Islamskog zakona", koji može poslužiti današnjoj Europi za rješavanje muslimanskog pitanja.

Konferencija-Bec-2009-1

U „Austrijskom islamskom zakonu" kojeg je potpisao kralj Franjo Josip jasno se kaže da je Islamska zajednica jednakopravna sa svim drugim vjerskim zajednicama i crkvama te da uživa punu pravnu žaštitu svih njezinuh vjerskih, kulturnih i materijalnih vrijednosti. To je ono što europski muslimani žele  da imaju u Europi - moralnu i pravnu žaštitu u javnom i privatnom životu.

Muslimani Europe žele da se njihovo prisustvu pravno regulira i moralno prizna u svim sverama života, posebno u oblasti odgoja i obrazovanja njihove djece kao prirodnog prava roditelja da svoju djecu odgajaju prema vlastitim uvjerenjima uz poštovanje temeljnih načela ustava i zakona države u kojoj žive - zaključio je reisu-l-ulema Cerić svoje izlaganje u Beču.   

Inače reisu-l-ulema Cerić je jučer u prisustvu velikog broja muslimana imamio džumu-namaz i održao hutbu u džematu „Gazi Husrevbeg" u Beču, gdje je pozvao muslimane Bošnjake na slogu i jedinstvo te proučio dovu za sreću i spas čovjeka.