Logo

Demanti neistinitih tvrdnji o Islamskoj zajednici

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

ZNAKIZ1Sarajevo, 14.oktobar 2009. (MINA) - U povodu iznošenja neistina o Islamskoj zajednici u emisiji prvog programa Hrvatske televizije „Nedjeljom u 2" od strane gospodina Bakira Hadžiomerovića, koju je direktno emitirala i Federalna televizija 11. 10. 2009. godine, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini demantira izrečene grube neistine o Islamskoj zajednici.

Nije istina da u Islamskoj zajednici postoje crne ili bilo kakve druge liste nepoželjnih osoba.

Nije istina da je Islamska zajednica tražila helikopter od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za prevoz Reisu-l-uleme u Fazlagića Kulu. Niti jedna služba ili organ Islamske zajednice nisu uputili zvanični zahtjev Ministarstvu odbrane, ni na jednom protokolu Islamske zajednice ne postoji takva korespondencija, niti je Islamska zajednica bilo koju osobu ovlastila da s Ministarstvom odbrane vodi takve razgovore.

Iznešena je i neistina o gradnji sjedišta Rijaseta što se želi predstaviti isključivo kao izgradnja rezidencije Reisu-l-uleme, što je neistina. Istina je da se nakon 127 godina gradi sjedište za Rijaset uključujući i adekvatan prostor za život i rad reisu-l-ulema. Nakon onemogućavanja od strane različitih režima i vlasti da Islamska zajednica stvori odgovarajući ambijent za normalan rad, gospodin Bakir Hadžiomerović sebe identificira kao jednog od posljednjih javnih eksponenata preko kojeg se, unatoč odlukama legalnih organa Islamske zajednice, ignorirajući legitimnu volju i potrebu, pritom sijući smutnju, nastoji utjecati na rad i razvoj Islamske zajednice. Očito da smeta sloboda i nezavisnost Islamske zajednice.

Islamska zajednica ne spori gospodinu Hadžiomeroviću njegovo pravo da iznosi stavove i svoje neslaganje sa njenim radom. Njegovo je pravo da ignorira brojna relevantna međunarodna priznanja za međureligijski dijalog i pozitivnu ulogu Islamske zajednice, međutim posezanje za neistinama ne može biti prihvatljiva vrijednost u bilo kojem demokratskom društvu. Ni hiljadu puta ponovljena laž ne može postati istina, pa makar se otišlo u susjednu državu da se, koristeći njenu medijsku infrastrukturu, šire neistine o Islamskoj zajednici i vjerskim autoritetima muslimana Bošnjaka.

Također je zabrinjavajuće i, vjerovatno, za građane Bosne i Hercegovine uvrjedljivo obrazloženje primjedbe o paušalnom kvalificiranju ljudi i pojava u javnom diskursu, što neki nazivaju upotrebom jezika ulice, da je takva praksa primjerena građanima  jer oni takav jezik razumiju, a to potvrđuje i popularnost. Što nameće zaključak da su u stjecanju popularnosti sva sredstva dozvoljena, a profesionalni standardi žrtvovani radi popularnosti, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.