Logo

Reisu-l-ulema u Ženevi

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 1. oktobar 2009. (MINA) - U Ženevi je jučer otvorena dvodnevna međunarodna konferencija o temi „Odraz inicijative Čuvara Mekke i Medine na međureligijski dijalog". Riječ je o inicijativi saudijskog kralja Abdullaha bin Abdulaziza Al Sauda, koju je objavio u Meki 1429/2007. godine i koja je dobila plebicitarnu podršku muslimanske uleme širom svijeta. Nakon Mekke, saudijska inicijativa je dobila podršku u Madridu, a potom je u novembru 2008. godine  prihvaćena u na Samitu konferencije o međureligijskom dijalogu  u sjedištu UN-a u Nju Jorku kao inicijativa "Kultura za mir u svijetu". Konferencija u Ženevi je samo nastavak djelovanja saudijske inicijative  u cilju razvijanja međureligijskog dijaloga na globalnoj razini.

Reis-Zeneva-2009

Kao aktivni sudionik saudijske inicijative za međureligijski dijalog reisu-l-ulema Cerić je u Ženevi podnio referat o temi: „Religijske vrijednosti kao mostovi dijaloga" u kojem se između ostalog kaže:

-Inicijativa Čuvara dvaju svetih mjesta - Mekke i Medine, saudijskog kralja Abdullaha bin Abdulaziza Al Sauda ima značaj zato što dolazi sa izvora islama i zato što predstavlja globalno jedinstvo muslimana oko potrebe za međuvjerskim dijalogom. Zasigurno, u modernoj muslimanskoj povijesti ovo je vrijeme saudijskog kralja Abdullaha, koji je posjetom Papi Benediktu XVI pokazao cijelom svijetu da su muslimani za dijalog i suživot, da su muslimani vrijedni poštovanja zata što poštuju druge i drugačije, te da su muslimani spremni preuzeti svoj dio odgovornosti za mir i sigurnost u svijetu. U kontekstu iskustva genocida kojeg su bosanski muslimani doživjeli potkraj dvadesetog stoljeća u Europi, reisu-l-ulma Cerić je naglasio, da je od prevelike važnosti da se to više nikome i nikada ne ponovi i zato je svaka inicijativa o razumijevanju među ljudima i narodima od presudnog značaja za sreću i spas čovječanstva.

Reis-Zeneva-2009-1

Sretan sam što živim u vremenu inicijative kralja Abdullaha, koju mi muslimani u Europi prihvatamo svim srcem, jer vjerujemo da bez međuvjerskog dijaloga i suživota nema ni mira ni sigurnosti u svijetu. I kao što sunce izlazi sa Istoka, mi na Zapadu očekujemo da na Istoku izlazi mir i dobro u svako doba i na svakom mjestu. Mi na Zapadau očekujemo da iz Svete zemlje - Palestine, izađe mir, sreća i blagostanje umjesto rata, stradanja i patnje. Svi mi koji baštinimo ibrahimovsku tradiciju moramo učiniti sve da u Svetoj zmlji umjesto svetog rata zavlada sveti mir. Niko od nas ne može mirno spavati dok djeca u Svetoj zemlji pate od gladi, dok djeca u Svetoj zemlji strahuju od rata, dok su djeca u Svetoj zemlji nesretna - kazao je reisu-l-ulema Cerić u Ženevi.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.