Promo banner

A+ A A-

Saopćenje za javnost Medžlisa IZ Donji Vakuf

ZNAKIZ1Povodom nemilog događaja koji se desio dana 20.09.2009.godine u naselju Londža na području općine Donji Vakuf, tačnije na lokaciji katoličkog groblja, Medžlis Islamske zajednice Donji Vakuf, izdaje

  SAOPĆENJE ZA JAVNOST         

Medžlis Islamske zajednice Donji Vakuf, njegovi organi i predstavnici, kao i sve džematlije,  najoštrije osuđuju nemile i neželjene događaje koji su se desili vjernicima katolicima prilikom njihove posjete groblju na Londži općina Donji Vakuf, radi obavljanja vjerskog obreda-mise.

Posebno smo iznenađeni što su se nemili događaji desili na dan našeg najznačajnijeg praznika Ramazanskog bajrama, kada muslimani izražavaju svoju radost i veselje i u čijoj radosti želimo da naše komšije, bez obzira na vjeru i naciju, osjete svoj mir i sigurnost. Stoga je ovaj incident poremetio našu radost Bajrama.

Duboko vjerujemo da ovi događaji neće negativno utjecati na, do sada veoma dobre odnose Islamske zajednice i Katoličke crkve, njihove izabrane predstavnike, kao i vjernike u cjelini, naročito na ovim prostorima.

U nadi još boljih budućih međusobnih odnosa, izražavamo našu otvorenost za saradnju i suživot svih naroda na ovim prostorima uz uzajamno uvažavanje i poštovanje.

 Po saznanju za nemio događaj koji se desio, glavni imam Medžlisa Donji Vakuf Esad ef. Slipac, kontaktirao je Župni ured Bugojno i obavio direktan razgovor sa fra. Vinkom Sičaja, kome je u svoje ime i u ime Medžlisa Donji Vakuf, izrazio žaljenje i osudu nemilog događaja, što je naišlo na njegovo iskreno razumijevanje.

Očekujemo od nadležnih istražnih organa da budu efikasni u otkrivanju počinilaca nemilih događaja, ma ko oni bili, te poduzimanje odgovarajućih mjera u skladu sa važećim propisima, kaže se u saopćenju MIZ Donji Vakuf kojeg su potpisali glavni imam Esad ef. Slipac i predsjednik medželisa Muharem Agić.