Promo banner

A+ A A-

Bajramska čestitka Reisu-l-uleme

 

Sarajevo, 19. septembar 2009. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je danas uputio bajramsku čestitku povodom ramazanskog bajrama koji počinje sutra.

Reisu-l-ulema-cestita-bajram-19.09.09

U  čestitki  Reisu-l-ulema kaže:

     -Draga braćo i sestre,

Sutra je prvi ševval 1430. god., odnosno prvi dan ramazanskog bajrama na dan 20. septenbra, 2009. god. po Miladu.

Iza nas je mjesec ramazan u kojem smo postili sa željom da se naučimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom.

 Učili smo se samopoštovanju duše u njezinoj želji da nadjaća tjelesne strasti.

 Učili smo se samopouzdanju ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu.

 Učili smo se poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi i miru i sreći.

 Sretni smo zato što vjerujemo da je Gospodar nebesa i Zemlje zadovoljan sa našim iskrenim  ibadetom, sa našom  čistom dušom i našom  iskrenom vjerom u mir i dobro.

 Sretni smo da učimo Allahu Uzvišnom dovu da nam srca zbliži, na nas sjedini u ljubavi i vjeri, da nam Svojom milošću ukrasi naša dobra djela, da nas nadahne Svojom dobrotom i da nas Svojim oprostom sačuva od svakog grijeha!

 Bože, molimo Te hurmetom mubarek Ramazana da našim roditeljima, našoj rodbini, našim prijateljima i poznanicima ako su bolesni vratiš zdravlje, ako su dužni pomogneš otplatu duga, ako su tužni da im vratiš osmijeh u srci i na licu, ako su siromašni da ih oslobodiš siromaštva, ako su poniženi da im vratiš dostojanstvo, ako smo im nažao učinili da nam oproste, a ako su oni nama učinili nepravdu, Bože, olakšaj nam da im hurmetom mubareka Bajrama oprostimo!

Bože molimo te da budemo u društvu pravednika, onih koji su sretni, oni koji su u  društvu vjerovjesnika, onih koji su uspješni na ovome i spašeni na onome svijetu!   

 Sa tim mislima, svim muslimanima i muslimankama od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha, dž.š., za njihovo zdravlje i uspjeh u životu i radu.

Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!

S osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu s riječima:

Bajram šerif mubarek olsun!