Promo banner

A+ A A-

Peta ramazanska hutba

minberSarajevo, 18. septembar 2009. (MINA) - Zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić imamio je danas džumu namaz i održao hutbu u Gazi Husrev begovoj džamiji.

Na početku hutbe hafiz Spahić se osvrnuo na Dan sjećanja na Kuds i tom prilikom rekao:

-Drago mi jeda sam danas sa vama na ispraćaju najdražeg gosta mjesece Ramazana kojeg ispraćamo ovom mubarek džumom. Boljeg musafira nismo bogli dočekati i boljeg ispratiti.

Zadnja džuma u mjesecu Ramazanu na prijedlog velikog imama Homeinija je određena kao Dan sjećanja na Kuds. To je momenat kada muslimani čitavog svijeta trebaju biti vezani za taj napačeni palestinski narod i za našu prvu kiblu koja je još uvijek pod okupacijom. Zaista nema većeg i gorućeg problema u svijetu od palestinskog pitanja. Od 1948. godine se rješava, ali ga ustvari niko ne rješava. Nažalost svijet prema tom palestinskom narodu ima dva aršina. Drugi aršin je taj zato što su u pitanju muslimani Palestinci.

Mi se ovom džumom zaista od srca sjećamo tog napaćenog naroda. U ovom mubarek danu ima jedno vrijeme, kaže poslanik, kada se dova prima. Molimo Allaha da  pomogne tom napaćenom narodu i da naša prva kibla postane slobodna.

Govoreći o ispraćaju ramaza i dočeku Bajram, hafiz Spahić je između ostalog rekao:

-Post je naše čišćenje, odstranjivanje od sebe onoga  što ne voli niko.Nadamo se spasu. Čitav mjesec ramazan smo bili u ibadetu, posebno teravih namazom, mukabelama i drugim zikrovima. Bili smo vezani za Allaha dž.š. Klanjali.Obavljali namaz. Nema niko u kosmosu takvog ibadeta kao mi. Meleki koji su Allahova odabrana bića imaju dijelove naše molitve, našeg ibadeta. Jedni su samo na sedždi, jedni na kijamu, jedni na rukuu, a mi smo počašćeni da imamo sve to u svom namazu. Teravih namaz je poseban ibadet kojeg su ahabi tražili od poslanika pa im je dao teraviju.Ona je sunet.Tih dvadeset rekata teravije, će ako Bog da, na kijametskom danu ako zatreba zamijeniti naše propuštene farzove. Zato je spašen onaj ko je klanja.

Mubarek mjesec Ramazan nas je spremao za trajnost, za vječnost, za neprolaznost, za nagradu koju Allh dž. š. daje postačima « bi gajri hisab », bez polaganja računa. Svi će stajatina mahšeru i polagati račun, a postači ulaze u džennet « « bi gajri hisab » i imaju specijalni ulaz na dženetskim vratima na koja samo oni ulaze i niko drugi.

Kada to sagledamo onda je bajram veselje, rekao je između ostalog u današnjoj hutbi hafiz Spahić.