Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Medžlisa IZ Vitez

vitezSarajevo, 28. avgust 2009. (MINA) - Medžlis islamske zajednice Vitez najoštrije osuđuje učestale provokacije i napade na Bošnjake vjernike prilikom dolaska na teraviju namaz u mesdžid Donja Večeriska. 

Mještanin hrvatske nacionalnosti R. I. je 26. augusta kod mesdžida u Donjoj Večeriskoj parkirao vozilo ispred mesdžida da bi za vrijeme učenja  ezana autom krenuo na veću grupu vjernika i divljao autom ispred mesdžida. Nakon toga je izašao iz auta i vjernicima upućivao psovke i uvrede.

Nažalost, napad na vjernike pri dolasku na namaz je zastrašujuća stvarnost s kojom se muslimani ovih prostora suočavaju. Sada je na sceni i jedna druga vrsta kršenja vjerskih sloboda, to je pokušaj određenih grupa da se u nacionalno izmiješanim sredinama, uguši ezan sa džamija i mesdžida, kao što je slučaj u Donjoj Večeriskoj.

Medžlis Islamske zajednice Vitez traži osiguranje uslova u kojima će biti dosljedno poštovana sigurnost muslimana i neometano uživanje vjerskih i građanskih prava. Medžlis  Islamske zajednice Vitez poziva muslimane na mir, strpljenje i dostojanstvo, a od nadležnih organa očekuje provođenje potpune i profesionalne istrage, rasvjetljavanje motiva i adekvatno sankcioniranje inspiratora i vinovnika napada na vjernike, kaže se u saopćenju Medžlisa islamske zajednice Vitez.