Logo

Zaključci Foruma Bošnjaka Kosova

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 10. avgust 2009. (MINA) -  Na XIV Konferenciji Foruma Bošnjaka Kosova učesnicima se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH dr. Mustafa efendija Cerić koji je boravio na Kosovu od 06 do 08 augusta, u posjeti koja ima, za odnose između Islamskih zajednica Kosova i Bosne i Hercegovine te posebno za Bošnjake Kosova, historijski značaj.

Reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića primio je predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu te je drugog dana posjete posjetio pretežno bošnjačke regije: Župu, Goru i  Podgor kod Prizrena. Potpisan je i sporazum o saradnji između Islamske zajednice BiH i Islamske zajednice Kosova.

U delegaciji IZ u BiH su bili : Edhem Bičakćić, predsjednik Sabora IZ-e BiH, Muhamed Salkić, generalni sekretar Rijaseta IZ-e BiH, Aziz ef. Hasanović, pomoćnik muftije zagrebačkog, glavni Muftija u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevlud ef. Dudić, Mirza Šabić, član Mešihata Islamske zajdnice u Hrvatskoji i Aziz Kadribegović, glavni urednik islamskog informativnog lista „Preporod".

 

 I

  

Ucesnici  XIV Konferencije FBK ocjenjuju da su u regionu Bošnjaci postigli do sada različite rezultate u ostvarivanju svojih etničkih prava.

Otuda je neophodno u narednom periodu analizirati šta je do sada urađeno na ostvarivanju nacionalnih prava Bošnjaka u svakoj državi u regionu u kojoj oni žive.

Veoma je značajno pri tome uporediti njihov položaj i stepen etničke afirmacije te raditi na ujednačavanju njihovog položaja te ostvarivanja etničkih i ljudskih prava u pojedinim državama.   

U  tom smislu do naredne Konferencije FBK treba razmotriti načine ostvarivanja ovog zahtjeva uključujući i mogućnost konstituiranja nekog zajedničkog regionalnog bošnjačkog tijela koje bi  pratilo nivo dostignuća u raznim državama regiona i podsticalo međubošnjačku saradnju. To podrazumjeva iznalaženje mehanizama za uspostavljanje  funkcionalnih institucionalnih veza na svebošnjačkom nacionalnom nivou u regionu.                       

 

II

 

1) Podržavamo zahtjev predsjednika Kosova Fatmir Sejdiua iznijet Reisu-l-ulemi dr. Mustafi Cericu da se založi u muslimanskom svijetu za priznanje Republike Kosova

 

2) Na prošloj, XIII Konferenciji FBK usvojeni su zaključci koji su  dostavljeni institucijama Kosova i Bosne i Hercegovine, posebno visokom predstavniku OHR Valentinu Incku te javnosti Kosova i Bosne i Hercegovine. Obzirom da nije bilo nikakvog odgovora učesnici Konferencije im se ponovo obracaju :

 

- Zahtijevamo od države Bosne i Hercegovine da što prije prizna kosovske putne isprave i dokumenta, kako bi Bošnjaci Kosova i ostali Kosovari mogli nesmetano da putuju u našu matičnu državu Bosnu i Hercegovinu!

 

- Zalažemo se da  Bosna i Hercegovina prizna Republiku Kosovo kao što su to učinile i druge nove države nastale od federalnih jedinica bivše SFRJ te da slijedi ogromnu  većinu zemalja EU i SAD!

 

III

 

Bošnjaci se uspješno integriraju u novo Kosovo, ali ima još problema koja treba rješavati te su učesnici XIV Konferencije iznijeli zahtjev visokoj delegaciji Islamske zajednice BiH te Reisu-l-ulemi dr. Mustafi Cericu osobno da svojim uticajem  i kontaktima   pomognu kako bi se pronašla brža rješenja u cilju još kvalitetnijeg integrisanja Bošnjaka u kosovsko društvo.

 

1) Nastava na bosanskome jeziku je uspostavljena na svim nivoima, ali još uvijek  nedostaju udžbenici i nastavna sredstva, kao i veći izbor studiranja na visokoškolskim institucijama. Tražimo od BiH da nam pomogne u ovoj najznačajnijoj oblasti za našu nacionalnu afirmaciju, kao i pomogne naše studente koji studiraju u BiH. Istodobno očekujemo još bolju saradnju  sa Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru.

2) Tražimo podršku iz BiH u cilju ostvarivanja brže implementacije zacrtanih ustavno-zakonskih rješenja, koja se baziraju na Planu Martija Ahtisarija. Između ostalog, tražimo podršku u decentralizaciji naših budućih općina Rečane, Vitomirica i Dragaš...

3) Bošnjački dužnosnici treba da se odgovornije postave prema manipulacijama s našim narodom na Kosovu koje u kontinuitetu dolaze iz Beograda te posebno sa našim ljudima u Gori...

4) Od Islamske zajednice iz BiH tražimo da nam u saradnji sa Islamskom zajednicom Kosova omogući redovnu distribuciju medija i knjiga u izdanju Rijaseta IZ BiH te predlažemo da Rijaset IZ BiH pokrene akciju doniranja lektire po našim školama u kojima se nastava održava na bosanskom jeziku na Kosovu...

5) Uz Ramazan iz BiH i Sandžaka ocekujemo da na Kosovo organizirano dolaze alimi preko Islamskih zajednica, koji će ovdje boraviti u džematima bošnjačkog govornog područja kao vaizi.

6) Islamskoj zajednici BiH, kao osnivaču Bošnjačkih gimnazija, iznosimo ideju otvaranja isturenog odjeljenja te renomirane škole u Prizrenu ili u Rečanima, koja bi se realizirala i uz pomoć i podršku Islamske zajednice Kosova. Također, da se nastavi praksa upisa naših studenata s Kosova na FIN-u u Sarajevo...

7) Od Islamske zajednice Kosova tražimo da izvidi mogućnost da se nastavi štampanje godišnjeg časopisa Takvim na bosanskom jeziku, čiji je kontinuitet izlaženja prekinut, iako je trajao kroz 13 brojeva, počev od 1995. godine...

 

Predloženo je da se naredna XV Konferencija Foruma Bošnjaka Kosova održi u Sarajevu !, kaže se  Zaključcima XIV Konferencije  Foruma Bošnjaka Kosova.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.