Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću

 

Sarajevo, 5. avgust 2009. (MINA) - Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu permanentnog emitiranja kompleksa Careve džamije od strane Federalne televizije, posljednji primjer je Dnvenik 2 od 04. 08. 2009. godine, izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže: 

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje kontinuiranu praksu Federalne televizije da u svojim prilozima o odbjeglom zatvoreniku Karaj Kamel Bin Aliju emitira slike Careve džamije u Sarajevu. Islamska zajednica ovakav postupak doživljava kao smišljeno vrijeđanje i ponižavanje muslimana i kompromitaciju stvarnog i simboličkog značenja koje ima džamija i njena funkcija u islamskoj doktrini i ortopraksi muslimana u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. 

Koji su to dobronamjerni i razmni razlozi koji opravdavaju ovakav čin i po čemu su slike Careve džamije, abdesta i namaza relevantni u priči o odbjeglom osuđeniku?  Znači li to ako je neki kriminalac, zločinac ili bilo koja druga osoba išla u džamiju ili crkvu da trebaju slike džamija ili crkava da slijede vijest o toj osobi, ili je to slučaj samo sa džamijama i islamskim obredima? Da li je to nova praksa i profesionalni standard koje promovira Federalna televizija prema vrijednostima i simbolima islamskog učenja i tradicije?, stoji u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.