Logo

Zaključci glavnih imama bošnjačke dijaspore

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 4. avgust 2009. (MINA) - U  Istanbulu u prostorijama istanbulskog muftijstva  od 1. do 4. avgusta održan je predramazanski seminar glavnih imama bošnjačke dijaspore. Seminar je otvorio i prvi dan u radu učestvovao i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.          

 

 

Nakon završetka seminara, glavni imami bošnjačke dijaspre usvojili su slijedeće zaključke:

1. Potvrdujemo našu opredijeljenost  i pozivamo na daljnje očuvanje i jačanje jedinstva Bošnjaka u BiH i Sandžaku, kao i u cijeloj bosnjačkoj dijaspori.

2. Uvjereni i svjesni svoje imamske uloge i odgovornosti, mi imami ćemo i dalje raditi u pravcu jačanja jedinstva Bošnjaka i njihove veze sa maticom.

3. Osuđujemo i ograđujemo se od svih oblika neosnovanih optužbi na račun institucija Islamske zajednice, koje imaju za cilj unošenje nepovjerenja, što zasigurno prijeti razbijanju jedinstva.

4. Tražimo da Ured za bošnjačku dijasporu u saradnji sa obrazovnim institucijama Islamske zajednice ispita mogućnost ciljanog obrazovanja imama za dijasporu.

5. Podržavamo sve vidove organiziranja Bošnjaka u cilju medusobnog povezivanja i podizanja nacionalne svijesti.

6. Povodom odlaska u penziju, koristimo priliku da se zahvalimo i odamo priznanje šefu Ureda za bošnjačku dijasporu prof. Mirsadu ef.

Mahmutoviću za uspjšan i nesebičan rad i zalaganje u organiziranju i držanju bošnjačke dijaspore na okupu i vezi sa domovinom u periodu od osnivanja Ureda do danas. Očekujemo od Rijaseta IZ-e i Reisu-l-uleme da, poznavajući složenost rada u dijaspori, pronađu adekvatnu osobu za mjesto šefa Ureda.

7. Iskazujemo veliku zahvalnost organizatorima ovogodišnjeg seminara, Rijasetu Islamske zajednice u BiH i Islamskoj zajednici Turske na čelu sa reisom prof. dr. Ali Bardakoglu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.