Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću o Špirićevoj izjavi

 

Sarajevo, 3. avgust 2009. (MINA) - U povodu izjave Nikole Špirića predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine novinskoj agenciji Srna, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izjave Nikole Špirića predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH smatra potpuno neutemeljenim i zlonamjernim. Vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini djeluje prema Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica. Islamska zajednica nema niti je ikada imala namjeru miješati se u državne poslove, ali očekuje od državnih organa i predstavnika da poštuju zakon i ne miješaju se u rad Islamske zajednice, te se suszdrže od vrijeđanja, insinuiranja i uznemiravanja muslimana i Islamske zajednice.

Gospodin Špirić treba da obrazloži građanima BiH zašto Vijeće ministara i on lično nisu stvorili ambijent ugodnog življenja za sve građane naše domovine, zašto umjesto liderstva na putu evropskih integracija Vijeće ministara kojim on rukovodi se razumijeva kao kočnica i faktor opstrukcije evroatlanskog procesa,uključujući i liberalizaciju viznog režima.

Islamska zajednica, kao i druge vjerske zajednice, ima pravo na slobodu iznošenja svojih stavova i mišljenja, međutim pitanje "buđenja" ili "spavanja" muslimana je interno pitanje Islamske zajednice, stoga je poštenije i za sve građane korisnije da se gospodin Špirić bavi evropskim integracijama, a ne Islamskom zajednicom. 

Islamska zajednica odlučno odbacuje Špirićevo dušebrizništvo o muslimanima i sve ostale njegove proizvoljne tvrdnje i samo njemu znane paralele koje povlači. Takav odnos državnog premijera nije dobar, a iskustvo Islamske zajednice i muslimana sa proizvoljnim optužbama i fabriciranim tvrdnjama veoma je bolno, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH